Mange udlændinge snydes for indbetaling til pension

Ændrede regler for at blive omfattet af pensionsordningen har især betydning for udenlandsk arbejdskraft - men ikke alle arbejdsgivere har noteret de nye regler.

Forhandlingssekretær Ole Christensen: - Der er grund til at tjekke pensionsforholdene, når vi støder på virksomheder, der anvender udenlandsk arbejdskraft. (Foto: Harry Nielsen.)Forhandlingssekretær Ole Christensen: - Der er grund til at tjekke pensionsforholdene, når vi støder på virksomheder, der anvender udenlandsk arbejdskraft. (Foto: Harry Nielsen.)

En hel del tyder på, at mange udenlandske bygningsarbejdere ikke får de indbetalinger til pension, som de er berettiget til ved arbejde i Danmark for en dansk arbejdsgiver.

Og det behøver ikke nødvendigvis være fordi den danske arbejdsgiver rent faktisk vil snyde, vurderer Ole Christensen, forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F, på baggrund af en del sager.

- Jeg vil ikke udelukke, at en del arbejdsgivere simpelthen ikke er opmærksomme på, at også den udenlandske arbejdskraft skal have pensionsbidrag fra første ansættelsesdag, og at deres manglende indbetalinger for de udenlandske medarbejdere derfor er en fejl og ikke et bevidst forsøg på at snyde, siger han.

Baggrunden er, at reglerne for pensionsopsparing inden for byggeriet blev ændret ved overenskomstfornyelsen for snart to år siden. I den forbindelse afskaffedes de hidtidige bestemmelser om, at man skulle have arbejdet på en byggeoverenskomst i et halvt år, før man var berettiget til pensionsbidrag - en regel som reelt betød, at alle udenlandske lønmodtagere begyndte med et halvt års karens.




Efterbetaling på 300.000 kroner

I en netop afsluttet sag har et dansk stilladsfirma måttet efterbetale i alt 300.000 kroner i pensionsbidrag til en række tyske stilladsarbejdere. Der er for enkelte af arbejderne tale om beløb på op til næsten 40.000 kroner.

- Det er mit indtryk, at der er tale om en fejl og at firmaet ikke har haft til hensigt at snyde, siger Ole Christensen, forhandlingssekretær i Byggegruppen.

Det begrunder han med, at firmaet begyndte at indbetale pension til medarbejderne, når de havde været i firmaet i seks måneder - det vil sige efter de gamle overenskomstbestemmelser.

Også i et andet tilfælde har en dansk arbejdsgiver undladt at indbetale pensionsbidrag til en række polske ansatte. Sagen er ikke afsluttet, men der forventes efterbetaling til polakkernes pensionskonti i størrelsesordenen 100-150.000 kroner.

- Heller ikke i dette tilfælde tror jeg der var tale om bevidst omgåelse af reglerne, lyder Ole Christensens vurdering.

- Men det er selvfølgelig ikke godt nok, at firmaerne ikke kender deres overenskomst. Og det fortæller os, at der er al mulig grund til at tjekke pensionsforholdene, når vi har kontakt til firmaer, der anvender udenlandsk arbejdskraft, siger han.

Ved at være omfattet af overenskomstens pensionsordning er lønmodtagerne samtidig dækket af ordningens forsikring med blandt andet udbetaling af en sum til de efterladte i forbindelse med dødsfald.

Pensionsbidraget er i øjeblikket 12 procent af den ansattes ferieberettigede løn plus ferie- og søgnehelligdagsbetaling. Den ansatte betaler selv en tredjedel af bidraget.