Udlændinge i Århus arbejder for halv løn
Stor aktion på byggepladserne i Århus og omegn dokumenterede dårlige arbejdsforhold og lave lønninger for udenlandske arbejdere.
120 lokale bygningsarbejdere besøgte tirsdag mange af de århusianske byggepladser for at se til deres udenlandske kolleger. Besøgene afslørede, at udlændinge arbejder for ned til 60 kroner i timen. (Foto: Anders Bach) Der er store problemer med forholdene for udenlandske arbejdere på byggepladserne i Århus.
Det er konklusionen på en stor faglig aktion tirsdag, hvor flere end 120 lokale bygningsarbejdere besøgte mange af byens byggepladser for at se til deres udenlandske kolleger.
Besøgene afslørede, at udlændinge arbejder for ned til 60 kroner i timen i Århus. Næsten hver tredje udlænding bor og sover på selve byggepladserne.
- Vi kan konstatere, at mange udlændinge arbejder under helt uacceptable forhold. De går for en ekstremt lav løn, og boligforholdene for dem, der bor på selve byggepladserne er generelt usle og uanstændige, siger Anders Munk, formand for Bygge, Anlæg og Træ-kartellet, BAT i Århus, der stod for aktionen.
Danskere bliver arbejdsløse
Gennemsnitslønnen for de udlændinge, som de fagligt aktive mødte på byggepladserne, var 105 kroner i timen. Samtidig er mange af dem registreret som selvstændige enmands-firmaer. Det betyder, at de selv skal betale ferie, pension, sygdom af den løn, de får.
- Vi kan se, at de udenlandske arbejdere reelt kun får det halve i løn af deres danske kolleger. Det er helt urimelige forhold, som er med til at gøre nogle af vores medlemmer arbejdsløse, siger Arne Knudsen, der er faglig sekretær i 3F Transport, Logistik og Byg i Århus.
Udlændinge forsvandt
BAT Århus vurderer, at det reelt står endnu værre til, end tallene viser. Mange udenlandske arbejdere og deres arbejdsgivere var nemlig ikke meget for at give sig til kende under besøgene:
- Mange pladser var rømmet, da vi ankom. Steder med stor aktivitet lå pludselig stille hen. Det var tydeligt, at der var nogen, der havde noget at skjule. Samtidig var mange udlændinge beklemte ved at tale ærligt og åbent om deres forhold, siger Anders Munk.
Han betegner dagens aktiviteter som en stor succes for det faglige arbejde og lover en styrket indsats mod underbetaling i byggeriet i Århus.
I alt fandt de danske håndværkere 319 udenlandske kolleger på 151 byggepladser - de fleste fra Polen og Tyskland.