Industrien kan ikke underbetale udlændinge
Udenlandske arbejdere i industrien skal have det samme i løn som kollegerne, uanset hvordan de er ansat, fastslår faglig voldgift.
Udenlandske arbejdere, som bliver ansat på en virksomhed under Industriens Overenskomst, har til enhver tid krav på samme løn- og arbejdsvilkår som deres kolleger, fastslår voldgift. (Arkivfoto) Arbejdsgivere i industrien får svært ved at skyde genvej til lavere omkostninger ved at ansætte billig udenlandsk arbejdskraft. Det er resultatet af en faglig voldgift mellem DI og CO-industri.
I kendelsen fastslås det, at arbejdsgiveren har pligt til at oplyse om udlændingenes løn- og arbejdsforhold, uanset hvordan de er ansat.
- Det er en meget vigtig faglig sejr. Den betyder reelt, at udenlandske arbejdere, som bliver ansat på en virksomhed under Industriens Overenskomst, til enhver tid har krav på samme løn- og arbejdsvilkår som deres kolleger, siger forhandlingssekretær Bjarne Mortensen fra 3F's Industrigruppe.
Gammel aftale
Tilbage i 1992 indgik DI og CO-industri en særlig aftale om udenlandske medarbejderes løn- og arbejdsforhold. Fordi der året forinden var opstået ballade, da DI-medlemmer i to tilfælde havde hentet billige ungarske arbejdere til landet.
Aftalen indebærer dels, at parterne har pligt til at fortælle hinanden, hvis de hører om sager med udenlandsk arbejdskraft. Dels at alle oplysninger om udlændingenes ansættelsesforhold skal på bordet hurtigst muligt.
Hjemstedet er afgørende
Nægter arbejdsgiveren, kan CO-industri begære et hastemøde med DI. Og det gjorde CO-industri, da virksomheden PS Pack i Tjele ikke ville udlevere lønoplysninger om tre litauere, som var ansat i 2007.
Arbejdsgivernes argument var, at litauerne var i landet i forvejen, idet de havde opholds- og arbejdstilladelse. Og at de dermed ikke var omfattet af aftalen fra 1992.
Men den købte opmanden, højesteretsdommer Børge Dahl, ikke. Arbejdernes hjemsted var Litauen, og dermed gælder aftalen også for dem.
- Det betyder, at der gælder de samme regler, uanset om udenlandske arbejdere er ansat via udenlandsk firma eller direkte af den danske industrivirksomhed, siger Bjarne Mortensen.
Hele sagen begyndte faktisk, fordi litauerne havde en særlig aftale, som man studsede over i 3F Viborg: De arbejdede for PS Pack i fire uger ad gangen. hvorefter de var hjemme i Litauen i fire uger.
Arbejdsretten skal nu tage stilling til, hvor meget litauerne er blevet snydt for i løn, feriepenge og pension.
- Desuden vil vi i samme moment indklage DI for overenskomstbrud, siger Bjarne Mortensen.