Fynsk paradoks om ledighed skal væk

Samtidig med at der er mangel på arbejdskraft, er der en relativt høj ledighed blandt ufaglærte 3F'ere. Derfor mødes repræsentanter fra 3F-afdelinger på Fyn nu med fynske AF-repræsentanter.

3F's a-kasser har fortsat mange ledige medlemmer, selvom mange virksomheder har svært ved at få ledige job besat. (Arkivfoto: Harry Nielsen)3F's a-kasser har fortsat mange ledige medlemmer, selvom mange virksomheder har svært ved at få ledige job besat. (Arkivfoto: Harry Nielsen)

Hvorfor har et forbund som 3F stadig en del ledige, selvom der mangler arbejdskraft? Og hvorfor har AF svært ved at få ledige nok til sine kurser, der kan opkvalificere dem til job?

Torsdag 7. september mødes repræsentanter fra 3F’s afdelinger på Fyn med AF-repræsentanter fra Fyn. Det er nu, der skal konkret handling til for at få endnu flere ledige i job.

- Vi har i forvejen et godt samarbejde med 3F og andre forbund, men jeg håber, at vi kan drøfte de forskellige barrierer for at komme i job, for vi har nogle udfordringer og paradokser, især i forhold til den ufaglærte gruppe, siger arbejdsmarkedschef i AF Fyn Hanne Michaelsen.

- Udfordringen er for eksempel, at vi begynder at få svært ved at få fyldt vores kurser op, også selv om det kan være en hjælp til at komme i arbejde. Og et af problemerne på arbejdsmarkedet er, at der er et gab mellem de kvalifikationer, arbejdsgiverne efterspørger, og de kvalifikationer, de ledige har. Derfor vil vi godt finde ud af, hvad vi skal være opmærksomme på for at få fyldt vores kurser op, siger Hanne Michaelsen.

Niels Frederiksen, konsulent i 3F’s region Syd, håber, at et mere handlekraftigt samarbejde kan få ledige hurtigere og smidigere i job. Han håber også, at det kan brede sig til hele region Syd.

- Jeg tror, at vi i 3F’s lokalafdelinger skal være bedre til at give et overblik over, hvad de ledige medlemmer kan og vil. Desuden skal 3F samle op på, hvilke job arbejdsgiverne henvender sig med. Det vil gøre det lettere for AF at tilrettelægge kurser, der imødekommer efterspørgslen fra arbejdsgiverne. Og set fra vores side er det også et spørgsmål om, hvorfor AF ikke udbyder tilstrækkeligt med kurser inden for flaskehalsområderne eller er mere synlige med de kurser, de har, siger han.

Flere ledige i gang

Niels Frederiksen mener, at et af problemerne er, at en del af vejledningen af de ledige er overladt til private aktører, mens det er AF, som har kontakten til virksomhederne.

- Som jeg ser det, får andre aktører ikke oplysningerne om, hvor der mangler arbejdskraft. Eller de får dem, men bruger dem ikke. Desuden ser vi mange vejlednings- og afklaringskurser. Jeg tror efterhånden, at mange ledige har været igennem de kurser. I stedet er der brug for meget mere jobrettede kurser, der umiddelbart kan få folk i arbejde, mener Niels Frederiksen.

Han understreger, at det ikke handler om at opfinde et nyt projekt eller den dybe tallerken.

- Det nye er, at beskæftigelsessituationen lige nu er så gunstig, at vi skal have flere af vores ledige med på vognen, så det ikke er nødvendigt at hente arbejdskraft fra Østlandene, pointerer han.

Hanne Michaelsen:

- Det handler egentlig om at udnytte rammerne i de samarbejdsaftaler, vi allerede har og se, hvilke konkrete initiativer vi kan sætte i gang. Jeg håber også, vi kommer til at drøfte, hvordan jobmulighederne ser ud, og at vi kan finde et fælles grundlag, siger hun.

I mødet vil repræsentanter fra både AF’s og 3F’s lokale kontorer og afdelinger på Fyn deltage .

Jo før jo bedre

Leder af 3FA, Morten Kaspersen, er meget tilfreds med det fynske initiativ.

- Der går ikke en dag, uden vi kan læse, at arbejdsgiverne mangler arbejdskraft. Det er et paradoks, når vi fortsat har mange ledige. Derfor synes jeg, det er et fantastisk godt initiativ på Fyn, siger han.

- Vi ved, at vores ledige medlemmer meget gerne vil i arbejde. Men vi ved også, at nogle af dem mangler kvalifikationer. Derfor er det nødvendigt at rette efteruddannelse af de ledige præcist mod de områder, hvor der mangler arbejdskraft. Jo før man kommer i gang, jo bedre, siger Morten Kaspersen.