Dansk aktivist tilbageholdt i Bangladesh

Fagforeningsledere og aktivister, der undersøger forholdene i tekstilbranchen i Bangladesh, forfølges i øjeblikket systematisk.

Fagforeninger er blevet forbudt i Bangladesh. Fagligt aktive tekstilarbejdere og deres støtter  udsættes for systematisk forfølgelse. (Foto: Lotte La Cour)Fagforeninger er blevet forbudt i Bangladesh. Fagligt aktive tekstilarbejdere og deres støtter udsættes for systematisk forfølgelse. (Foto: Lotte La Cour)

- Det er ikke nu, man som aktivist skal se på tekstilarbejdernes rettigheder i Bangladesh. Der foregår nemlig en systematisk forfølgelse af fagforeningsledere og aktivister, advarer danske Bent Gehrt i telefonen fra Thailand.

Her er han - efter en kort tilbageholdelse i lufthavnen - i sikkerhed nu, mens hans kollega Mehedi Hassan fra organisationen Workers Rights Consortium (WCR) stadig er arresteret i Bangladesh.

Bent Gehrt er ansat i den amerikanske organisation, som er en uafhængig "vagthund" for universiteterne i USA. Universiteterne får i stor stil produceret sportstøj med logoer på, og WCR's formål er at holde øje med og kontrollere, hvordan tøjet laves i blandt andet Bangladesh.

- Der er grund til at frygte for Mehedi Hassans sikkerhed. Han er anklaget for opfordring til oprør og uro og formentlig for at give følsomme oplysninger videre til Bent Gehrt. Begge anklager er ubegrundede og absurde, siger Dorte Sørensen, der er formand for Clean Clothes Campaign Danmark, der ligesom amerikanske WCR kæmper for at forbedre tekstilarbejdernes forhold.

Overvåget og aflyttet

Bangladesh har i et års tid været i undtagelsestilstand. I den forbindelse er alle rettighedsparagraffer i forfatningen sat ud af kraft, og regeringen slår hårdt ned på alle, den opfatter som "kritikere".

For nylig blev en ansat hos en anden arbejdstagerorganisation arresteret midt under et møde. Og regeringen er kommet med kriminelle sigtelser mod lederne i den største tekstilfagforening.

Bent Gehrt er overbevist om, at han og Mehedi Hassan har været udsat for både overvågning og aflytning. De havde i forbindelse med deres besøg ikke opsøgt virksomheder, så "forbrydelsen" bestod i, at de havde opsøgt andre organisationer, der beskæftiger sig med arbejderrettigheder.

Ikke råd til tre måltider

Bangladesh er stort set det billigste produktionsland og det med de allerdårligste arbejdsforhold generelt. Lønnen er så lav, at arbejderne ikke engang kan få råd til tre måltider mad om dagen. Derfor er landet attraktivt for supermarkedskæder, der ikke har det allerdyreste sortiment.

- Et ret kvalificeret gæt er, at der også er danske kæder blandt kunderne. Men i Danmark offentliggør man jo stadig ikke, hvor tingene bliver produceret, påpeger Bent Gehrt.

Ligesom 3F er Handelskartellet i Danmark også med i den næsten nystartede Clean Clothes Campaign Danmar.

Kartellet er et samarbejdsorgan for de fagforbund, der har medlemmer i supermarkedskæderne. Og erhvervspolitisk konsulent Jens Lehrmann oplyser, at kartellet i øjeblikket overvejer, hvordan det er bedst at støtte de faglige aktiviteter i Bangladesh.

Bangladesh har mere end 3.000 beklædnings- og tekstilfabrikker, som beskæftiger mindst to millioner arbejdere.