Psykisk arbejdsmiljø i folkekirken under lup

Kirkeministeriet sætter ny undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø i Folkekirken i gang. Hver fjerde anmeldte erhvervssygdom er psykisk betinget.

Næstekærligheden blomstrer ikke altid i kirker og på kirkegårde rundt om i landet. Mange ansatte lider under psykisk dårligt arbejdsmiljø. Dét skal nu sættes under lup i undersøgelse.  (Foto: Colourbox)Næstekærligheden blomstrer ikke altid i kirker og på kirkegårde rundt om i landet. Mange ansatte lider under psykisk dårligt arbejdsmiljø. Dét skal nu sættes under lup i undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Næstekærligheden blomstrer ikke altid i kirker og på kirkegårde rundt om i landet. Mange ansatte lider under psykisk dårligt arbejdsmiljø. Hver fjerde gang, der anmeldes en erhvervssygdom i kirkerne, er det psykisk betinget, viser tal fra Arbejdsskadestyrelsen.

Men nu sætter Kirkeministeriet en ny undersøgelse i værk, der skal sætte det psykiske arbejdsmiljø under lup. Det er ikke første gang, dét sker. Arbejdsmiljømedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital lavede en analyse i 2002. Og Fagbladet 3F har også flere gange skrevet om stribevis af sager i forbindelse med dårligt arbejdsmiljø rundt om i landets sogne.

Nu er 3F'erne med

Siden er arbejdsmiljøet kommet længere frem i Ministeriets bevidsthed. Folkekirkens Arbejdsmiljøråd blev oprettet i 2010, og nu kommer så den nye undersøgelse.

Og i modsætning til sidst, hvor 3F's arbejdsgrupper var helt undtaget, får gravermedhjælpere, gartnere og kirkegårdsansatte nu en fremtrædende plads i undersøgelsen. 3F'erne er særskilt fremhævet i projektbeskrivelsen, der netop er sendt i udbud.

Ikke forstand på rollen

Konsulent Kristine Jensen, Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord, sidder med i undersøgelsens styregruppe for 3F. Hun forklarer, hvad der er særligt vigtigt for 3F'erne, at der bliver sat fokus på i undersøgelsen:

- Vi har en speciel situation med menighedsrådene, som har rollen som arbejdsgivere med personaleansvar. Men de er valgt ind på grund af deres interesse for religion og for at få kirken til at køre. Arbejdsgiverrollen, derimod, har de fleste ikke meget forstand på. Nogle har selvfølgelig interessen, men de fleste er jo valgt ind efter helt andre kompetencer. Det kan være meget problemfyldt og er til tider sprængfyldt område at bevæge sig ind i, forklarer hun.

Folkekirkens organisatoriske opbygning bliver netop en del af undersøgelsen. Og de problemer, man når frem til, skal samtidigt efterfølges af anbefalinger til, hvordan man får dem løst, fremgår det af projektbeskrivelsen.