Millionkrav på vej mod landets menighedsråd
3F er på vej med en stribe sagsanlæg mod menighedsråd, der kan ende i tocifret millionerstatning: I årevis har 3F-medlemmer fået for lidt i feriepenge.
3F har anlagt to prøvesager mod menighedsråd i Agerskov og Silkeborg. Sagerne kan ende med efterbetaling til tusindvis af både nuværende og tidligere medarbejdere, der har fået for lidt i feriepenge. 3F lægger op til et kæmpe sagsanlæg mod landets menighedsråd. Alt i alt er der tale om et tocifret millionbeløb som medlemmer, der har været ansat på kirkegårde helt tilbage til 1990, har til gode.
Forbundet har netop anlagt to prøvesager mod menighedsråd i Agerskov og Silkeborg. Sagerne kan ende med et krav om efterbetaling til tusindvis af både nuværende og tidligere medarbejdere, der har fået for lidt i feriepenge. Har man været ansat i hele perioden, drejer det sig om cirka 10.000 kroner gennemsnitligt, vurderer forbundet.
Mistanke om praksis overalt
3F opdagede fejlen for to år siden. Ved en tilfældighed konstaterede man, at feriepengene på én kirkegård var forkerte. Der var ikke blevet beregnet feriepenge af egetbidraget til pension, hvilket der skal ifølge overenskomsten.
Men menighedsrådet fulgte blot retningslinjerne fra Kirkeministeriet, lød forklaringen. Dét gav mistanken om, at praksis kunne være helt skæv på flere af landets kirkegårde.
Kirkeministeriet afviste i første omgang fejl i lønsystemet. Siden har man ligget i forhandlinger med Kirkeministeriet om at forlige sagen. Men det har ministeriet ikke ønsket, lyder det fra 3F.
Kirkeministeriet erkender nu den manglende betaling, og at fejlen har været praktiseret i 15 år. Men ministeriet hævder, at sagen er forældet.
- Men den kan ikke være forældet, for hverken medarbejderne eller de faglige organisationer har haft en jordisk chance for at vide, at man havde et krav at gøre gældende, siger Hanne Gram, forhandlingssekretær i 3F's Offentlige Gruppe.
Vil ikke udtale sig endnu
I Kirkeministeriet er man indtil videre tavs om sagen.
- Vi er ikke indstillet på en nærmere drøftelse, så længe sagen står over for at skulle behandles ved domstolene, siger specialkonsulent Finn Skjoldan fra ministeriet.
For ansatte på bykirkegårde går kravet helt tilbage til 1990, hvor medlemmerne begyndte at få arbejdsmarkedspension. For landsbykirkegårdene gælder kravet tilbage til 1995, hvor pensionen blev indført.