Syge børn lades fortsat i stikken
Regeringens nye familiepolitik er varm luft. Frihed til syge børn skubbes over på arbejdsmarkedets parter - helt i modstrid med anbefalingen fra Familie- og Arbejdslivskommissionen.
Pasning af syge børn er et problem arbejdsmarkedets parter må tage sig af, mener familieminister Carina Christensen (K). (Arkivfoto) Regeringen ønsker stadig ikke at gøre noget ved børnefamiliernes største problem - pasning af syge børn.
Da familie- og forbrugerminister Carina Christensen (K) onsdag præsenterede et nyt debatoplæg om familiepolitik, kastede hun igen de syge børn i hænderne på arbejdsmarkedets parter.
- Det er for svagt, for det er ikke noget, arbejdsmarkedets parter kan løse selv, men vi vil gerne være med til at tage vores del og ansvar, siger 3F-næstformand Jane Korczak, der karakteriserer det meste af oplægget som varm luft.
- De presserende problemer tager man overhovedet ikke stilling til. Det synes jeg er beskæmmende, for man kunne da i det mindste lægge op til drøftelser af, hvad der kunne gøres.
- Fædres ret til barsel er også for mig noget, der trænger til at blive taget op, men det er heller ikke med. Mere øremærket barsel til fædre synes jeg godt, man kunne have forventet, så de stakkels fædre ikke både skal forhandle med arbejdsgiver, kolleger og konen derhjemme.
Ud over en konkret ny "Balancepris" til Danmarks mest familievenlige arbejdsplads var det mest rammevilkår, ministeren lagde op til både i tale og debatoplæg.
Sort samvittighed
Familieministerens manglende initiativ om frihed til syge børn er helt i modstrid med regeringens egen Familie- og Arbejdslivskommission.
- Vi synes, at alle forældre i Danmark bør have ret til at blive hjemme, når lille Peter er syg, sagde formanden for kommissionen Linda Nielsen på gårsdagens konference.
Hun pointerede også, at det handler om at gøre "sort samvittighed til hvid rettighed", fordi mange forældre har det dårligt med at lyve sig selv syg.
Bente Sorgenfrey fra FTF mente ikke, at lovgivning om børns sygdom vil ødelægge den danske model.
Der var også opbakning til den kritik, blandt andre 3F's næstformand Jane Korczak har rejst af institutionernes mange lukkedage.
- Verdens mest fleksible arbejdsmarked kan ikke leve med dikterede lukkedage, sagde vicedirektør Poul-Christian Jensen fra Dansk Arbejdsgiverforening.
Selvfølgelig skal institutionerne være åbne, når far og mor skal på arbejde, mente også familieministeren. Men det skal stadig være muligt at holde dage lukket i forbindelse med ferier og fridage, hvor der kun er få børn til stede.
Kommunernes repræsentant, Henrik Larsen fra KL's Børne- og Kulturudvalg, vil ikke af med lukkedagene, selv om hans egen søns institution har 13 lukkedage her i 2007. Hans - og kommunernes - holdning er, at mange forældre foretrækker pædagogisk kvalitet i stedet for afskaffelse af lukkedagene.
- Men lad os i det mindste prioritere selv, bad han Carina Christensen, der dog én gang for alle slog fast med syvtommersøm:
- Det er mig, der er ministeren.