Regeringen snyder med lukkedage

Både S og SF er skeptiske over for, hvor megen garanti der er i regeringens løfte om at afskaffe lukkedagene i institutionerne. Forældre vil stadig skulle finde alternativ pasning visse hverdage.

Regeringens løfte til børnefamilierne om at afskaffe lukkedage holder ikke.  (Arkivfoto.)Regeringens løfte til børnefamilierne om at afskaffe lukkedage holder ikke. (Arkivfoto.)

SF's familieordfører Pernille Vigsø Bagge vil nu have familie- og forbrugerminister Carina Christensen til at forklare, hvilke lukkedage hun påtænker at afskaffe i daginstitutionerne.

Det viser sig nemlig, at regeringens løfte ikke er nogen garanti for, at forældre aldrig mere kommer til at stå foran en lukket institutionsdør på en hverdag.

Afdelingschef Annelise Fenger i Familie- og Forbrugerministeriet bekræfter over for Nyhedsbrevet 3F, at der stadig vil være dage, hvor vuggestuer og børnehaver holder helt eller delvist lukket, selvom det er almindelige arbejdsdage.

Et typisk eksempel vil være den "indeklemte" fredag i forbindelse med Kristi Himmelfartsdag.

Foreløbig er afskaffelsen af lukkedagene en del af regeringens udspil til en kvalitetsreform. Men det er jo noget af det, der indgår i kommuneaftalen, og derfor skal det forhandles med Kommunernes Landsforening, oplyser Annelise Fenger.

Afdelingschefen pointerer over for Nyhedsbrevet 3F, at der er hverdage, som det vil være naturligt at lukke, fordi der alligevel ikke kommer ret mange børn.

- Men vi er bestemt ikke glade for, når nogle institutioner finder på at lukke fredagen før efterårsferien eller flere dage op til jul, siger hun.

Lukkedage er en uskik

- Vi skal have en debat både med pædagogerne og de forældre, der kommer i klemme, eksempelvis på netop den indeklemte fredag, siger Pernille Vigsø Bagge og tilføjer, at helt op til 14 ekstra lukkedage, som nogle institutioner har, altså er for meget.

Mette Frederiksen fra Socialdemokraterne frygter, at forslaget ikke kommer til at betyde det helt store.

- Jeg hører regeringen sige, at den afskaffer lukkedagene på de store flader, men at der stadig kan være lukket mellem Kristi Himmelfart og weekenden, måske op til Grundlovsdag og måske også de tre dage op til påske, og så bliver det i foråret jo hurtigt til en hel arbejdsuge, siger Mette Frederiksen.

Både hun og Pernille Bagge ønsker, at der skal tages hensyn til, at pædagogerne skal have mulighed for dage til at uddanne sig, men lukkedage er en uskik bortset fra et par dage eller til tre til pædagogernes personaledage og udviklingsdage, siger Mette Frederiksen.

Genbrug af "gamle penge"

Den milliard kroner, regeringen har afsat til afskaffelse af lukkedagene, er heller ikke opstået på ærlig vis, viser kritik fra blandt andet pædagogernes fagforening BUPL.

For to år siden blev der afsat to milliarder kroner til af daginstitutionsområdet. Beløbet skulle bruges til et såkaldt kvalitetsløft i årene 2006 til 2009 - eksempelvis til at hjælpe udsatte børn, opkvalificering af personale, kost og bevægelse med mere.

I løbet af sidste år og i år er den ene milliard brugt på disse ting, og regeringens kunststykke er så at snuppe den anden endnu ikke brugte milliard til afskaffelse af lukkedagene.

- Fakta er altså, at man stjæler pengene fra et lovet kvalitetsløft på området og bruger dem til lidt mere åbningstid. Det absurde er så, at der slet ikke er garanti for, at ret mange af lukkedagene forsvinder, siger 3F's familiepolitiske konsulent Peter Hamborg Faarbæk.