AMU-underskud op i Folketinget

Bertel Haarder skal nu forklare, hvorfor regeringen ikke vil dække AMU-underskud på 62 millioner kroner, der betyder aflyste AMU-kurser og rammer kortuddannede.

Manglende penge betyder aflyste AMU-kurser og manglende opkvalificering.
Manglende penge betyder aflyste AMU-kurser og manglende opkvalificering.

Arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU) lider under et underskud på 62 millioner kroner ifølge Undervisningsministeriets egne beregninger. Det betyder aflyste AMU-kurser og manglende opkvalificering.

Onsdag skal Undervisningsminister Bertel Haarder i Folketinget forklare, hvorfor regeringen ikke vil dække underskuddet, så skolernes daglige drift hænger sammen.

Det er Socialdemokraterne, der har stillet spørgsmål til ministeren, og MF'er Bjarne Laustsen understreger, at der skal kæmpes til sidste blodsdråbe for AMU – det er ikke nok med et forkølet ministersvar.

Fuldstændig tosset

- Manglende efteruddannelse betyder, at arbejdsgiverne mangler kvalificeret arbejdskraft. Den enkelte får heller ikke opkvalificering, der gør det muligt at komme ud af passiv forsørgelse, siger Bjarne Laustsen.

Han mener, at det er fuldstændig tosset, at der er ledige job og ledige hænder, som ikke bliver parret, fordi der mangler efteruddannelse.

Det er det ringeste sted at spare. Regeringen siger, at uddannelse er svaret på globaliseringen, men så nytter det jo ikke, at der er underskud på driften, siger Bjarne Laustsen.

DF: Underskud skal dækkes

Efter forliget om globalisering og velfærd i sidste uge, står det klart, at regeringen kun vil dække cirka det halve af underskuddet. Dansk Folkeparti har lagt stemmer til forliget og uddannelsesordfører Martin Henriksen mener, at partiet har sikret AMU okay vilkår.

- Men umiddelbart mener jeg også, at der skal være dækning for driften på AMU. Der er uforbrugte midler i AMU-systemet, og de skal kanaliseres over og dække underskuddet, så pengene ikke bare flagrer rundt. Vi mangler klart svar på, hvordan det ser ud med de uforbrugte midler, og derfor retter jeg henvendelse til Undervisningsministeriet for at få en forklaring, siger Martin Henriksen.