Næsten hver femte murer er uden job

Der er rekord i ledige murere. Det kan få dramatiske konsekvenser for faget. Derfor må regeringen tage initiativer nu, mener murerformand.

Søjlerne for ledighed blandt murere taler deres eget alarmerende sprog. Krisen er dyb. Og det vil fortsætte, hvis der ikke tages politiske initiativer, advarer murerformand.  Søjlerne for ledighed blandt murere taler deres eget alarmerende sprog. Krisen er dyb. Og det vil fortsætte, hvis der ikke tages politiske initiativer, advarer murerformand.

Næsten hver femte murer er uden arbejde. Og det fortsætter kun én vej: Den forkerte.

Den seneste opgørelse over antallet af ledige murere er så alarmerende, at det kalder på umiddelbar politisk handling. Ellers får det dramatiske følger for fagets fremtid. Det mener murernes brancheformand.

- Krisen er så dyb, at hvis regeringen ikke straks tager initiativer, som kan få gang i byggebeskæftigelsen, så går det ud over branchen på lidt længere sigt, siger Henrik Lippert, formand for Murernes Landsbrancheklub og 3F BJMF.

Risiko for mangel

Henrik Lippert peger på, at en stor gruppe ældre forlader murerfaget. Samtidig er der stor risiko for, at de unge springer fra faget eller aldrig får gjort deres uddannelse færdig.

- Dermed risikerer vi i fremtiden at stå med et problem med at få kvalificeret arbejdskraft. Erfaringerne siger, at de, der har forladt byggebranchen, ikke vender tilbage. De finder sig til rette i måske lidt dårligere betalte job, hvor der til gengæld er større tryghed og måske også en mere behagelig omgangstone, siger han

Klima er en god forretning

Henrik Lippert kalder det et paradoks, at Danmark er vært for et globalt topmøde om klima, når regeringen ikke har magtet at lave en sammenhængende plan for energi- og klimarenovering af de offentlige bygninger.

- Ud over at investeringerne hurtigt har tjent sig hjem for bygherren, så er det også samfundsøkonomisk en god forretning. Derfor er det hul i hovedet, at man ikke allerede er kommet i gang, siger han.

De seneste ledighedstal fra BAT-kartellet er fra uge 47. (tredje uge i november). Her er murernes ledighed opgjort til 17,7 procent. Det er næsten dobbelt så højt som i 2002, der er det hidtil værste år i dette årti.

Den samlede ledighed for alle byggefag under ét er på 11,1 procent. Det svarer til 12.600 ledige bygningsarbejdere på fuld tid.