Akut behov for vækstpakke til byggeriet

Byggeriet er i dyb krise, og der er absolut ingen fare for overophedning. Sådan lyder meldingen i ny analyse fra økonomerne i AE. De råder til vækstpakke i branchen.

Byggeriet er i dyb krise. Derfor råder økonomer til vækstpakke. 10 milliarder til offentligt byggeri kan give 8.000 job. (Arkivfoto.)Byggeriet er i dyb krise. Derfor råder økonomer til vækstpakke. 10 milliarder til offentligt byggeri kan give 8.000 job. (Arkivfoto.)

Byggeriet er i dyb, dyb krise. Og der er et akut behov for en vækstpakke, som kan hindre, at nedturen bliver total. Det vurderer AE (Arbejderbevægelsens Erhvervsråd).

Dermed siger rådet samtidig, at der absolut ikke er belæg for at frygte overophedning af bygge- og anlægssektoren. Det har et par bankøkonomer ellers har givet udtryk for.

- Det er en fuldstændig absurd påstand. Hvis man for eksempel gennemfører en vækstpakke på cirka 10 milliarder kroner rettet mod offentlige investeringer i bygge og anlæg, vil det løfte bygge- og anlægsbeskæftigelsen med cirka 8.000 personer næste år. Det vil ikke forhindre fortsat fald i beskæftigelsen i byggeriet. Men det vil bremse faldet, siger chefanalytiker i AE Frederik I. Pedersen.

Et fald på 25.000 personer på et år

Beskæftigelsen i bygge- og anlægssektoren er på bare et år faldet med 25.000 personer. Det svarer til 15 procent. Samtidig er byggeriets ledighed mere end femdoblet til over 10 procent.

Også alle andre indikatorer for byggeriet understreger behovet for øjeblikket initiativer: Virksomhederne melder om manglende efterspørgsel, ordrebeholdningen i sektoren er styrtdykket, virksomhederne har ingen problemer med at finde ledige hænder. Og så er der nærmest sket et kollaps i påbegyndelse af nye enfamiliehuse.

Tilbagegang selv med vækstpakke

Finansministeriet vurderer, at byggeriets beskæftigelse falder med 23.000 personer i år og yderligere 10.000 næste år. Heri er indregnet alle regeringens egne initiativer.

- Sammenholdt med den prognose, så vil beskæftigelsen i byggebranchen med en vækstpakke på for eksempel 10 milliarder kroner stadig være slået fire-fem år tilbage. At snakke om overophedning i den situation er nonsens, mener Frederik I. Pedersen.
Samme melding kommer fra byggeriets organisationer. Både Dansk Byggeri og BAT-kartellet anbefaler fremrykning af offentlige investeringer.

- Ledigheden har desværre ikke toppet. Derfor er det nu, vi skal i gang med at få gjort noget ved den gæld, vi har opbygget i form af manglende renovering og vedligeholdelse af den offentlige infrastruktur, siger John Larsen, formand for BAT-kartellet.

Læs AE's rapport her

Læs AE's rapport her