Ledigheden rammer totalt skævt

I nogle a-kasser er ledigheden seks-, syv- eller ottedoblet, andre er næsten er gået fri. Stigningen i ledigheden er vokset eksplosivt og skævt, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

TIB's, 3F's, Metals og Byggefagenes a-kasser har oplevet de mest voldsomme stigninger i ledigheden.
TIB's, 3F's, Metals og Byggefagenes a-kasser har oplevet de mest voldsomme stigninger i ledigheden.

Situationen i de danske a-kasser har ændret sig dramatisk siden juni 2008, hvor ledigheden var på sit laveste. Da lå ledigheden og svingede omkring et par procent i de fleste a-kasser, og ingen var oppe på fire procent ledige.

Siden da har alle a-kasser - undtagen Danske Sundhedsorganisationer - oplevet voksende arbejdsløshed blandt medlemmerne. Men stigningen har været ekstremt ulige fordelt. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Mangedobling

Det er TIB's (Træ-, Industri-, og Bygningsarbejderne), 3F's, Metals og Byggefagenes a-kasser, der har oplevet de mest voldsomme stigninger, målt i procent af arbejdsstyrken. TIB's a-kasse har for eksempel syvdoblet ledigheden siden juni 2008, i Metal er den ottedoblet, i byggefagene seksdoblet. I el-fagets a-kasse er ledigheden 16-doblet, men den kom dog fra et ekstremt lavt niveau. Blandt 3F's medlemmer er ledigheden tredoblet. Men 3F's a-kasse har haft den største stigning, hvis man tæller antallet af personer.

Chefanalytiker Frederik I. Pedersen, AE-Rådet:

- Stigningen i ledigheden er sket ekstremt hurtigt og skævt. De hårdest ramte grupper er slået mange år tilbage, og har nu en arbejdsløshed, der ligger på niveau med, hvad den var, da den sidst toppede i slutningen af 2003. Grupper, der nu risikerer at blive ramt af langtidsledighed, siger han.

Tal undervurderer

Den samlede stigning i ledigheden fortsætter, viser de nyste ledighedstal. Men analysen viser samtidig, at stigningen ser ud til at bøje lidt af de seneste måneder, for de værst ramte a-kasser - og de unge.

- En forklaring kan være, at nogle af de ledige har så lang ledighed, at de skal aktiveres, og så tæller de ikke længere med i ledighedstallene. Med hensyn til de unge er der ingen tvivl om, at de officielle tal undervurderer omfanget af de unges ledighed, siger Frederik I. Pedersen.

Se AE-Rådets analyse her:

Se AE-Rådets analyse her: