Byggebranchen bløder

Samlet har byggeriet mistet 30.000 arbejdspladser på to år. I dag er over 10.000 ledige i byggebranchen. Det er en tredobling siden sidste år.

Over 10.000 bygningsarbejdere er uden job. Konkurser sætter rekord. Og siden byggeboomet toppede i 2007, er der forsvundet 30.000 arbejdspladser i byggeriet. (Arkivfoto)Over 10.000 bygningsarbejdere er uden job. Konkurser sætter rekord. Og siden byggeboomet toppede i 2007, er der forsvundet 30.000 arbejdspladser i byggeriet. (Arkivfoto)

Bygge- og anlægsbranchen bløder. Og det hjælper regeringens vækstpakke ikke stort på.

Flere end 10.000 bygningsarbejdere er uden arbejde. Antallet af byggekonkurser sætter rekord, og siden byggeboomet toppede i 2007, er der forsvundet 30.000 arbejdspladser i branchen.

Netop nu er i alt 10.400 bygningsarbejdere ledige. Det svarer til 9,1 procent af de forsikrede. Og er mere end en tredobling siden samme tidspunkt sidste år.

Skræmmende

Samtidig vokser byggeledigheden på ny efter at have ligget under 10.000 personer i et par måneder.

- Og det er godt nok skræmmende. For hvordan vil det så ikke se ud, når vi rammer vinteren, siger John Larsen, formand for BAT-kartellet, byggefagforbundenes paraplyorganisation.

Værst ser det ud for 3F'erne i byggeriet. Knap hver syvende murer og jord- og betonarbejder er uden arbejde. Og i byggeforbundene ærgrer man sig over, at regeringen ikke er mere ambitiøs.

Regeringen forsømmer muligheder

- Regeringens småpakker er udtryk for en reel modvilje til at foretage det livtag, der skal til. De offentligt ejede bygninger og anlæg har et vedligeholdelses- og renoveringsmæssigt efterslæb, som er tydeligt for enhver, der færdes på vore skoler, i børnehaver, i handicapboliger, på sportsanlæg og kører på vejene. Der er derfor brug for en langsigtet vedligeholdelsesplan og en hertil hørende energirenoveringsplan for alle offentligt ejede bygninger. Det har man eksempelvis i Frankrig, siger John Larsen.

BAT-formanden mener, at den aktuelle krise og den voksende ledighed bør udnyttes positivt.

- Klima, CO2, energi og renovering af vore bygninger er i sammenhæng som skabt til at skabe vækst i den danske økonomi. Regeringen forsømmer endnu engang med søvngængersikkerhed at reducere energiforbruget og CO2 udslippet samtidig med, at der ville kunne skabes økonomisk vækst og nye job, siger han.