EU-pres på Post Danmark
EU-kommissionen lægger op til at liberalisere udbringningen af post. 3F og postarbejdernes internationale sammenslutning frygter, det vil gå ud over både forbrugerne og de ansatte.
De europæiske postarbejdere er gået til kamp mod EU-kommissionens forslag til et nyt direktiv, som vil give udbringningen af post fri fra 2009. (Arkivfoto) De europæiske postarbejdere er gået til kamp mod EU-kommissionens forslag til et nyt direktiv, som vil give udbringningen af post fri fra 2009. Postarbejdernes internationale sammenslutning, UNI, frygter, at en total liberalisering ikke alene vil presse de ansatte endnu mere, end de er i forvejen, men også at det vil gå ud over forbrugerne i form af højere priser.
- Det kan godt være, de store kunder i byerne vil opleve et prisfald, men for alle andre kan det ikke undgå at blive dyrere. Der er jo ingen, der vil konkurrere om at bringe post ud i tyndt befolkede områder, siger Lars Lyngse, som er sekretariatsleder i 3F og sidder i UNI's eksekutivkomité.
Postarbejdernes sammenslutning har nu taget initiativ til en underskriftindsamling via internettet. Formålet er især at presse politikerne i EU-parlamentet, som kan blokere for at direktivet.
Konkurrence på postmarkedet er ikke et nyt fænomen; se bare Citymail, som er begyndt at bringe magasiner og erhvervspost ud i Storkøbenhavn. Men de nuværende EU-regler beskytter de selskaber, som har den "universelle serviceforpligtelse". Herhjemme er det Post Danmark, som dermed er garant for, at alle kan få post til en rimelig pris.
Brevmonopoler skal bevares
Ifølge direktivforslaget skal det så være op til de enkelte EU-lande at sikre serviceforpligtelsen. Og det er langt fra stærkt nok, mener både 3F, som har protesteret mod direktivet i et høringssvar, og UNI.
- De modeller, der er foreslået, er ikke gode nok. Det ene forslag er, at man yder direkte statstilskud, det andet går på, at der oprettes en fond, så de virksomheder, der ikke har en serviceforpligtelse, betaler til dem, der har. Erfaringerne tyder ikke på, at det vil komme til at fungere. Og det virker da helt bagvendt at skulle til at give statstilskud for at øge konkurrencen. Så vi mener, at man er nødt til at bevare brevmonopolerne i en eller anden form, siger Lars Lyngse.
Han understreger, at det ikke er nok bare at håbe på, at direktivforslaget falder. For uden et nyt sæt EU-regler vil markedet blive givet helt frit fra 2009.
- Så vil det være markedets frie kræfter, der regerer, og så kan vi godt forudse, hvordan det vil gå. Der vil alene blive konkurrence om storkunderne, mens Post Danmark vil blive taberen. De ansatte vil blive presset endnu mere, men da det er svært nok at skaffe arbejdskraft, som forholdene er i dag, vil facit nok blive, at det vil gå ud over kunderne, som ikke vil få post så hyppigt som i dag, siger Lars Lyngse.