Falck-fiasko koster kommune 824.000 kroner

Kolding Kommunens parløb med private firmaer har kostet 824.000 kroner til advokathjælp, hvoraf skatteborgerne betaler den største del.

- Det er ærgerligt at bruge penge, når man taber en sag, siger Koldings borgmester Jørn Pedersen (V)..- Det er ærgerligt at bruge penge, når man taber en sag, siger Koldings borgmester Jørn Pedersen (V)..

823.982 kroner. Så meget har advokatbistand på nuværende tidspunkt kostet Kolding Kommune og det private firma Falck Jobservice på sygedagpengeområdet. Blandt andet har advokatfirmaet Bech-Bruun modtaget knap 366.000 kroner i forbindelse med klagesager, som kommunen har tabt på stribe, fordi den har ladet Falck-ansatte ulovligt fratage borgere deres sygedagpenge.

De tårnhøje advokatudgifter fremgår af en opgørelse, som Kolding Kommune har fremsendt til Fagbladet 3F. Ifølge redegørelsen hænger skatteborgerne på størstedelen af regningen for kommunens sygedagpengecirkus. Om regningen til borgerne siger Koldings borgmester Jørn Pedersen (V):

- Det er ærgerligt at bruge penge, når man taber en sag.

Borgmester: Politisk afgørelse

Kolding Kommune har tabt 33 sager i det regionale beskæftigelsesankenævn. Nævnet har vurderet, at Falck Jobservice har truffet ugyldige afgørelser som såkaldt anden aktør.

Men både Falck-firmaet og Kolding Kommune vurderede, at konstruktionen var lovlig og blæste på nævnets afgørelser. Kommunen ankede samtlige tabte sager til Ankestyrelsen, der i september som højeste instans dømte kommunens praksis for ulovlig. Kun kommunens egne ansatte må stoppe sygedagpenge.

- Jamen, jeg mener, at det er en politisk afgørelse, der er truffet i Ankestyrelsen. Man vil ikke have andre aktører ind på det her område, siger Koldings borgmester Jørn Pedersen, der ikke vil uddybe, hvem ”man” er.

Ankestyrelsen ønsker ikke at kommentere på Jørn Pedersens udtalelser, oplyser kommunikationsmedarbejder Gitte Løth Skoust.

146 sygedagpengesager skal nu gå om. Størrelsen på regningen for de ekstra sagsbehandlingstimer kendes endnu ikke, oplyser kommunen.

Kommune: Stor ekspertise

Fagbladet 3F har spurgt Kolding Kommunes arbejdsmarkedschef Lasse Kamp, hvorfor kommunen ikke brugte egne jurister i stedet for et advokatfirma udefra?

- Kolding Kommune besluttede allerede i forbindelse med udbuddet og indgåelse af partnerskabsaftalen at samarbejde med advokatfirmaet Bech-Bruun, som har stor ekspertise vedrørende udbud og de spørgsmål, der relaterer sig hertil, siger han.

Speciale i udbud

Advokat Henrik Holtse bekræfter, at han har stået for det meste af rådgivningen til Kolding Kommune i sagen. I september stoppede han som partner i Bech-Bruun og er nu advokat hos erhvervsadvokaterne Gorrissen Federspiel.

Hvordan synes du rådgivningen har været fra jeres side, når kommunen tabte?

- Kvaliteten af rådgivningen drøfter jeg kun med kommunen, med mindre de synes, det er bedst, jeg udtaler mig, siger Henrik Holtse, der har speciale i udbudsret.

Er det ikke nærmere socialret, det her handler om?

- Det udviklede det sig jo til, men der er mange udbudsretlige aspekter også, siger han.