Spiseligt forslag til nyt servicedirektiv
Nyt forslag fra EU-Kommissionen til servicedirektiv er baseret på det knapt så liberale forslag, som Europa-Parlamentet vedtog i februar.
Tirsdag præsenterede McCreevy EU-Kommissionens ændrede forslag til nyt servicedirektiv
Forslaget respekterer tilsyneladende det kompromis, som et stort flertal i Europa-Parlamentet efter et voldsomt folkeligt pres enedes om midt i februar.
Selv en ultraliberal EU-kommissær kan åbenbart forstå, hvad omgivelserne fortæller ham.
Kommissæren for EU's indre marked, ireren Charlie McGreevy, har efter alt at dømme opfanget budskabet fra Europa-Parlamentet og fra sin kommissionsformand Barroso.
Tirsdag præsenterede McCreevy EU-Kommissionens ændrede forslag til nyt servicedirektiv
Forslaget respekterer tilsyneladende det kompromis, som et stort flertal i Europa-Parlamentet efter et voldsomt folkeligt pres enedes om midt i februar.
Ikke mindst den europæiske fagbevægelse har kæmpet hårdt mod det oprindelige direktivforslag.
Derfor er der lettelse at spore i fagbevægelsen over, at kommissionens nye forslag ser helt anderledes ud.
Fortsat uklarheder
- Vi anerkender, at Kommissionen har levet op til sit løfte, selv om vi har brug for at tjekke visse detaljer. Ved en første gennemlæsning er der nogle ændringer, der virker upræcise, forvekslende og ufuldstændige. Vi vil derfor bede Ministerrådet vurdere disse ting nøje, siger således John Monks, generalsekretær i sammenslutningen af europæiske fagforbund, ETUC.
Også i 3F er opfattelsen, at kommissionen har valgt at imødekomme samtlige Europa-Parlamentets ændringsforslag.
- Specielt på punkterne vedrørende oprindelseslandsprincippet og de arbejdsretlige regler er Kommissonen på fuldt tilbagetog, så umiddelbart ser det ud som en positiv udvikling, dog med det forbehold, at vi i første omgang kun har haft mulighed for en hurtig skimning af den foreløbige tekst, siger EU-konsulent i 3F, Lars Lyngse.
Flere arbejdspladser
Også den socialdemokratiske gruppe i parlamentet er tilfreds. Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen siger i en kommentar:
- Det er meget meget glædeligt, at Kommissionen har lyttet til Parlamentet, hvis holdning EU-landene forsamlet ved det nylige topmøde erklærede sig enige i. Mere konkurrence på serviceydelser vil skabe flere job og lavere priser for forbrugerne. Derfor er det gode nyheder, at vi i dag er kommet et skridt videre til at opbygge nye arbejdspladser på et marked, som ikke truer velfærdsydelsernes kvalitet, som ikke underminerer vore overenskomster og hvor forbrugere og lønmodtagere fortsat kan følge sig trygge, siger Poul Nyrup Rasmussen.
Lettere at etablere sig
Ifølge en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen er det ændrede forslag baseret på arbejdet i Europa-Parlamentet og de hidtidige drøftelser i Ministerrådet.
Servicedirektivet skal gøre det lettere at udveksle tjenesteydelser på tværs af grænser og lettere for virksomheder at etablere sig i andre EU-lande.
Ifølge kommissionen er de vigtigste kendetegn for det ændrede forslag, at virksomheder, der vil etablere sig i et andet land, skal kunne klare alle formaliteter online og hos en enkelt kvikskranke.
Med hensyn til udvekslingen af serviceydelser skal der være fri adgang til at udøve servicevirksomhed på andre EU-landes område. EU-landene har dog, hedder det, "ret til at træffe forholdsregler, der er nødvendige for at beskytte den offentlige orden, folkesundheden og miljøet, forudsat at disse forholdsregler er forholdsmæssige, nødvendige og ikke-diskriminerende".
I tråd med Europa-Parlamentets ændringsforslag er en række tjenesteydelser ikke omfattet. Det drejer sig blandt andet om sundhedsydelser, børnepasning, støtte til trængende familier og personer, vikarbureauer og virksomhed, der er forbundet med udøvelse af offentlig myndighed, som det hedder.
Bendtsen: Balanceret forslag
Fra dansk side er det Økonomi- og Erhvervsminister Bendt Bendtsen, der skal deltage i den videre behandling i Ministerrådet.
I en pressemeddelelse siger ministeren: - Vi går nu i gang med at analysere det reviderede forslag. Mit indtryk er, at det er et balanceret forslag, der udgør et godt grundlag for de videre forhandlinger. Det reviderede forslag gør, at vi får åbnet det indre marked for tjenesteydelser. Desuden er det lykkedes at få sikret den danske arbejdsmarkedsmodel.
- Jeg ser frem til de kommende drøftelser med Folketingets partier med henblik på, at Danmark fortsat aktivt kan præge de kommende forhandlinger, siger Bendt Bendtsen.