Sundhed med plads til det hele
Klumme:
Følg med hver tirsdag på Fagbladet 3F, når Vibeke Lund skriver om vejen til et sundere liv. Læs også hendes første klumme om, hvordan du får dækket dit behov for D-vitamin.
- Sundhed skal føles godt, ellers holder vi ikke til det, siger Vibeke Lund, der hver uge skriver om sundhed, kost og motion på Fagbladet 3F. Der skal være plads til det hele – også til wienerbrød.
Sådan lyder Vibeke Lunds slogan, når du fremover kan få hendes gode råd op tips til et lidt sundere liv på Fagbladet 3F.
- Sundhed skal føles godt – ellers holder vi ikke til det, siger Vibeke Lund, der er forfatter til bogen "Sukkersheriffen – få styr på familiens sukkervaner".
- Der hører mere til et sundt liv end en slank krop. På samme måde er den perfekte kost ikke sund, hvis den er fuld af forbud. Der skal være plads til det hele – også til wienerbrød, men det er ikke alting, det er sundt at spise hver dag. Mad med god samvittighed er helsebringende, men den manøvre kræver, at man har styr på det. Det er min måde at kostvejlede og sundhedsrådgive enkeltpersoner og virksomheder på i min hverdag, fortæller Vibeke Lund.
Vær med fra start og læs Vibeke Lunds første klumme her.
D handler om fisk og sol over Gudhjem
Af Vibeke Lund, sundhedscoach
Hvis ikke det lykkedes dig at spise fisk med jævne mellemrum i løbet af vinteren, er det bare om at komme ud og lade solens stråler gøre arbejdet med at danne D-vitamin i huden nu - med omtanke!
En undersøgelse har vist, at tæt på hver anden dansker mangler D-vitamin. Desuden kom det frem, at vitaminet har større betydning for sundheden, end man troede. De to eneste reelle kilder til D-vitamin er (fede) fisk og solens stråler.
Når det kniber for danskerne at få nok D-vitamin, skyldes det derfor en kombination af, at der for sjældent er fisk på menuen, og at vi er blevet lidt for omhyggelige med at beskytte os mod solens farlige stråler.
Vi skal øve os på fiskeretterne
Hverdagsmaden går ikke i fisk – medmindre vi øver os.
Står man i supermarkedet efter fyraften og skuler ned i køledisken, popper der oftest små ingredienslister frem af hukommelsen til de madretter, som vi har lavet til bevidstløshed. Synet af en pakke hakket oksekød på tilbud sender fluks tankene i retning af løg, flåede tomater, spagetti og parmesanost.
Helt anderledes forholder det sig, når vi får øjenkontakt med en pakke friske rødspættefileter: Først er der helt blank skærm – og så til sidst kommer billederne af rasp, remoulade og posen med frosne ovnpomfritter ind på lystavlen. Panering er ikke sundt, tænker vi instinktivt og vælger okse- eller svinekødet, som vi plejer.
I princippet smager al fisk godt, overhældt med noget vådt og sat i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter i et ildfast fad. Lav din kødsovs, som du plejer i en gryde – bare uden hakket oksekød – og hæld den over fisken i fadet. Spis ris eller kartofler og grøntsager til.
Næste gang laver du en karrysovs, og næste gang igen bruger du kokosmælk og så videre. Kun fantasien sætter grænser.