Du er klogere, end du tror
Ønsker du nyt arbejde eller måske mulighed for mere i løn? Så gælder det om at få papir på, hvad du kan. Det er ganske nemt, og din 3F-afdeling hjælper dig.
Sabina Jørgensen var for flere år siden igennem et kompetenceafklaringsforløb, da satte hende i gang med uddannelsen som industrioperatør. En uddannelse hun i dag har afsluttet, og som har givet hende nyt mod på jobbet og på livet i det hele taget. Er du frivillig i den i den lokale sportsforening, har du rejst meget eller gået på aftenskole? Så kan du bruge dine erfaringer til at forkorte din uddannelse eller til at forlange mere i løn. Det eneste, det kræver, er, at du får papir på det.
Hvis du er medlem af 3F, skal du blot troppe op i din lokale 3F-afdeling. Her finder de ud af, om det er et AMU center, en teknisk skole eller VUC, der skal finde frem til, hvilke kompetencer du har.
Her kan du læse om, hvordan 3F kan hjælpe dig med en såkaldt kompetenceafklaring.
Papir på din viden
- Der vil typisk gå mellem en halv dag til fem dage før, du kan stå med dit kompetencepapir i hånden, siger arbejdsmarkedspolitisk konsulent Mette Lyshøj fra 3F.
Sådan et papir fortæller f.eks. om dine erfaringer fra tidligere jobs og at du måske er skrap til matematik. Det giver selvtillid. Med det i hånden, hvor det står sort på hvidt, hvad du kan, bliver det lettere for dig at forhandle løn.
Giver mulighed for uddannelse
Det giver dig også mulighed for at få nye spændende opgaver, hvis det er det du har lyst til. Og med et bevis på hvad du kan, kan det også give dig mulighed for helt at skifte branche.
Du kan også gøre som flere og flere har gjort de sidste par år. Vælge at taget noget uddannelse. Her er kompetencepapiret virkelig nyttig. Med det i hånden kan du afkorte uddannelsen, så du slipper for at sidde på skolebænken og høre på noget, du allerede har lært.
For samtidig med at du får papir på, hvad du kan, får du også tilbud om en personlig uddannelsesplan.
Her kan du læse mere om uddannelse for 3F'ere .
Film: Fyret efter 18 år - hvad så?
Hvad gør man, hvis man bliver fyret fra den fabrik man har arbejdet på i 18 år? Det var den situation, som Else-Marie Christensen og 100 andre stod overfor, da fiskefabrikken i Glyngøre besluttede at flytte produktionen til Polen.
I denne lille film kan du se de to personers beretning, ligesom den fortæller om, hvad kompetenceafklaring helt præcist går ud på.
Sabina Jørgensen var for flere år siden igennem et kompetenceafklaringsforløb, da satte hende i gang med uddannelsen som industrioperatør. En uddannelse hun i dag har afsluttet, og som har givet hende nyt mod på jobbet og på livet i det hele taget.
Heldigvis blev Else-Marie Christensen tilbudt en kompetenceafklaring, hvor hun fandt ud af, at hun faktisk kan langt mere, end hun gik og troede. Derfor er hun nu gået i gang med uddannelsen som sundheds – og servicesekretær, og har i det hele taget igen fået mod på tilværelsen.