Kommuner glemmer at høre de ansatte

Medarbejderne skal inddrages før en udlicitering, men den regel bryder mange kommuner. Nu gælder det Vesthimmerlands Kommune, der vil privatisere rengøringen.

130 rengøringassistenter i Vesthimmerland Kommune står foran udlicitering. Men de er ikke blevet hørt, som de skulle ifølge reglerne. (Tegning: Bob Katzenelson)130 rengøringassistenter i Vesthimmerland Kommune står foran udlicitering. Men de er ikke blevet hørt, som de skulle ifølge reglerne. (Tegning: Bob Katzenelson)

27. november skal byrådet i Vesthimmerlands Kommune beslutte, om den kommunale rengøring skal udliciteres. Men de cirka 130 nuværende rengøringsassistenter er ikke blevet inddraget forud for processen via de MED-udvalg i kommunen, hvor de er repræsenteret.

Det har de ellers krav på, lyder det fra Lindy Mortensen, næstformand i 3F Midtfjord.

- Hvis en kommune blot påtænker udlicitering, skal de berørte MED-udvalg høres. Det er ikke gjort godt nok i det her tilfælde. Kun hoved-MED-udvalget samt forvaltnings-MED-udvalget er blevet orienteret. Og her sidder ingen rengøringsassistenter, siger Lindy Mortensen.


Langt fra en enlig svale

Nyhedsbrevet 3F beskrev onsdag en lignende problematik fra Sønderborg Kommune. Her beskylder tre lokale 3F-afdelinger kommunen for både at bryde MED-aftalens bestemmelser samt de gældende overenskomstregler vedrørende inddragelse af medarbejderne forud for en udliciteringsbeslutning.

Og ifølge forhandlingssekretær i 3F, Lone Hoffmann, er der langt fra tale om to enlige svaler. Orienterings- og høringsbestemmelser overtrædes ofte i kommunerne.

- Vi oplever ret tit, at både MED-aftalens bestemmelser og de overenskomstbestemmelser, der siger, at inden man beslutter, at tingene skal i udbud, så skal de berørte ansatte inddrages, bliver "glemt" i kommunerne. Det er et hyppigt problem, vi er meget opmærksomme på, og som kræver stor overvågenhed fra de lokale 3F-afdelingers side, siger Lone Hoffmann.


Prøver at finde en mindelig løsning

Det er dog ikke altid, der kommer "en sag" ud af problemet.

- Ofte prøver man at finde lokale, konstruktive løsninger for ikke at skade samarbejdet yderligere. At vi fra 3F's side gør opmærksom på brudte aftaler, kan også få kommunen til at bremse lidt op og sige, hov: Kan vi finde en anden løsning end udlicitering ved at lægge rengøringen om, og på den måde effektivisere og måske også spare nogle penge?, siger Lone Hoffmann.


Vil forhindre udlicitering

I Vesthimmerland har kommunen fået lavet en rengøringsanalyse hos firmaet Servicemægleren, som skal være er med til at danne beslutningsgrundlaget for byrådet. Analysen opererer med en besparelse på cirka fire millioner kroner efter ét år, hvis man udliciterer.

- Vi synes, de beregninger og besparelser, der lægges op til, er helt urealistiske. Og generelt set er der i øvrigt tilfredshed med den nuværende rengøring, siger Lindy Mortensen.

Rengøringsassistenterne har nu nedsat en "backinggruppe", der som minimum går efter, at de får lov til at fremlægge deres synspunkter ved mødet i hoved-MED-udvalget 28. oktober. Ligeledes laver 3F et høringssvar med rengøringsassistenternes underskrifter, som sendes til kommunen via MED-systemet.

Rengøringens fremtid afgøres 27. november.