Økonom: Den kommunale velfærd smelter

125 kommunale tillidsfolk lyttede i weekenden til økonoms vurdering af, hvordan regeringen langsomt men sikkert er på vej til at undergrave det kommunale selvstyre og velfærden.

Kommunernes handlefrihed er amputeret. Deres eneste indflydelse er sådan set at pege på, hvor besparelserne skal falde på de brede velfærdsydelser, mener økonomen Henrik Herløv Lund. (Arkivfoto)Kommunernes handlefrihed er amputeret. Deres eneste indflydelse er sådan set at pege på, hvor besparelserne skal falde på de brede velfærdsydelser, mener økonomen Henrik Herløv Lund. (Arkivfoto)

Kommunernes økonomiske handlefrihed er amputeret. De er efterhånden forvandlet til rene administratorer af regeringens politik. Dermed er selve kernen i det kommunale selvstyre fortid.

Det er vurderingen fra Henrik Herløv Lund, økonom og cand. scient. adm. og underviser på Forvaltningshøjskolen. Han talte i weekenden til 125 afdelings- og tillidsrepræsentanter, der i Esbjerg var samlet til det årlige landsbrancheklubmøde for 3F’s kommunale specialarbejdere.

- I sin 2015-plan vil regeringen halvere væksten i kommunerne i forhold til tidligere. Samtidigt skal den private vækst ryge i vejret. Ude i kommunerne er man derfor år for år tvunget til besparelser, og kommunernes eneste indflydelse er sådan set at pege på, hvor besparelserne skal falde på de brede velfærdsydelser, sagde Henrik Herløv Lund, der også er medlem af Den alternative Velfærdskommission.

Dagpengereform gør det ikke bedre

Med til at fjerne kommunernes selvstyre er blandt andet også regeringsaftalen om, at kommunerne modregnes i bloktilskud næste år, hvis de overskrider budgetterne. Ligesom kommunerne selv kommer til at betale, hvis den samlede skatteramme overskrides.

Udsigten til, at dagpengeperioden skal reduceres, vil heller ikke mindske presset på den offentlige sektor, vurderer Henrik Herløv Lund.

- Det aktuelle billede af arbejdskraftmangel er et skønmaleri, som skal tjene til, at regeringen kan få sin dagpengereform igennem. Men den vil få den stik modsatte effekt af de ønskede hensigter. Den vil nemlig forøge ledigheden. Det betyder øget pres på den offentlige økonomi i form af udgifter til dagpenge, og dermed må de andre offentlige udgifter klemmes yderligere sammen, vurderede Henrik Herløv Lund.

Straf regeringspartierne

Budskabet gik rent ind hos de 125 deltagende tillidsfolk fra afdelinger og arbejdspladser.

I en udtalelse opfordrer landsbrancheklubben vælgerne til ved næste kommunalvalg - i 2009 - at straffe regeringen og dens støttepartier for dét, landsbranchemødet kalder nedslidning af det offentlige område.

”Mængden af kommunale opgaver i udbud skal øges fra 20 procent til 25 procent frem til 2010. Og under dække af ”frit valg” kanaliseres resurser fra det offentlige til det private. Det medfører, at borgernes påvirkningsmuligheder nærmest forsvinder. På vores eget arbejdsområde ser vi, at offentlige service er blevet til fabriksarbejde. Mantraet er selskabsdannelse”, hedder det blandt andet i udtalelsen.

Som at tisse i bukserne

Økonom Henrik Herløv Lund stillede det retoriske spørgsmål, om regeringen reelt er indstillet på at gøre det offentlige arbejdsmarked mere attraktivt. Eller om den i virkeligheden er godt tilfreds med, at rekrutteringen til den offentlige sektor er svækket, så flere kommer over i det private.

Økonomen vurderer selv, at øget privatisering og udlicitering af de offentlige velfærdsydelser kun giver kortvarig varme.

- Så snart de private har fået en tilstrækkelig stærk position, så ryger gevinsterne. Det er som at tisse i bukserne, sagde Henrik Herløv Lund.

Læs hele udtalelsen her

Læs hele udtalelsen her