Odense beholder kommunal rengøring

Udliciteringen af skolerengøringen i Odense er droppet. I stedet skal den kommunale rengøring selv finde besparelser. Rengøringsassistenterne er lettede.

Forslaget om udlicitering af skolerengøringen i Odense blev blandt andet droppet, fordi to medlemmer af Børne- og Ungeudvalget fra SF og S skiftede mening.  (Arkivfoto)Forslaget om udlicitering af skolerengøringen i Odense blev blandt andet droppet, fordi to medlemmer af Børne- og Ungeudvalget fra SF og S skiftede mening. (Arkivfoto)

Planerne om at udlicitere skolerengøringen i Odense er helt droppet. Odense Byråd har indgået budgetforlig for 2009 uden de planlagte besparelser i form af udlicitering. I stedet skal den kommunale skolerengøring nu selv finde effektiviseringer på omkring fem-seks procent.

- Det er en kæmpe sejr. Det viser, at det nytter at kæmpe, når man har de rette argumenter, og at ideologi ikke gør det alene, lyder det fra næstformand i 3F Odense GOPS, Charlotte Vincentz Pedersen.

250 rengøringsassistenter ved Odenses kommunale skoler har via underskriftsindsamlinger og forskellige aktioner gjort deres til, at beslutningen skulle falde ud til deres fordel. Og det skete så i slutningen af sidste uge.

- Det er fedt at kunne være med til at flytte politikerne. Vi er godt klar over, at vi skal spare alligevel. Det har vi sådan set aldrig været imod. Vi var bare utilfredse med den måde, hvorpå besparelserne skulle ske, siger rengøringsassistenternes fællestillidsrepræsentant, Janne Broholm Andersen.


Nu skal skolerne selv spare

Forslaget om udlicitering blev blandt andet droppet, fordi de to medlemmer af Børne- og Ungeudvalget Stina Willumsen (SF) og Jesper Kirch-Jensen (S) skiftede mening. Planen er nu, at skolerne skal finde besparelser på rengøringsområdet i samarbejde med kommunen ved at effektivisere arbejdsgangen og så videre.
- Jeg vil sige, at jeg altid har haft den opfattelse, at det var en dårlig ide at udlicitere. Fordi det netop er vigtigt at bevare de brede jobs for at undgå nedslidning, og det kunne blive risikoen ved en udlicitering, ligesom det ville fjerne skolernes selvstyre, siger Jesper Kirch-Jensen.

- Men besparelserne skulle findes, og jeg kunne ikke umiddelbart finde andre løsninger. Men efter god kontakt til 3F fandt vi ud af, at der kunne ske effektiviseringer på området, men uden at udlicitere. Så jeg håber meget, at det mål kan nås nu. Men det kræver hurtig handling, siger Jesper Kirch-Jensen.


3F vil gerne hjælpe

Og 3F stille gerne op med en hjælpende hånd, hvis man får en henvendelse fra Børne- og Ungeudvalget.

- Det er ikke sikkert, vi kan finde den konkrete procentbesparelse på hver eneste skole, men vi vil i hvert fald meget gerne være med til at analyse hele området og se på effektiviseringer, siger Charlotte Vincentz Pedersen.

- Lad os se, om det ikke også kan ske uden fyringer. Vi er en ældre medarbejdergruppe, så måske kan det ske ved naturlig afgang. Vi er i hvert fald klar til at stille op og finde nogle løsninger, siger Janne Broholm Andersen.