3F vil arbejde for social protokol i EU

3F-støtte til den europæiske fagbevægelses forslag om at gøre faglige rettigheder overordnede i EU.

De faglige rettigheder bør ikke underordnes de økonomiske interesser i EU, mener Finn Sørensen, , næstformand i 3F København Industri og Service.De faglige rettigheder bør ikke underordnes de økonomiske interesser i EU, mener Finn Sørensen, , næstformand i 3F København Industri og Service.

3F vil ikke finde sig i, at de faglige rettigheder er underordnet EU's regler om kapitalens og arbejdskraftens fri bevægelighed.

3F's netop overståede kongres har derfor vedtaget at støtte et forslag fra EFS/ETUC, sammenslutningen af europæiske fagforbund, om en social protokol til Lissabon-traktaten. En sådan protokol skal sikre, at de faglige og sociale rettigheder er overordnet det indre markeds regler om fri bevægelighed.

3F's opbakning til en sådan social protokol er indarbejdet i forbundets fagligt politiske grundlag, der er beskrivelsen af 3F's politiske mål i kongresperioden.

Ordene skal følges op af handling

Baggrunden for vedtagelsen er en række domme ved EF-domstolen, der begrænser medlemslandenes muligheder for at bekæmpe social dumping. Der er tale om Lavalsagen og Viking Line-sagen mod nordiske fagforbund, Rüffert-sagen mod en tysk delstatsregering og endelig Luxembourg-sagen mod EU-medlemslandet Luxembourg.

Ligheden mellem dommene er, at de i alle tilfælde underkender tiltag til at sikre sig imod social dumping fra udstationeret arbejdskraft.

- Forslaget fra EFS er rigtig godt og vil vende tingene på hovedet, så det ikke fortsat er de faglige rettigheder, der underordnes de økonomiske interesser, sagde en af forslagsstillerne, Finn Søensen, næstformand i 3F København Industri og Service, da kongressen behandlede ændringerne til det fagligt politiske grundlag.

Han slog imidlertid fast, at ord ikke alene gør det. Nu skal der arbejdes for at få protokollen gennemført. Det skal ske i samarbejde med en kommende S-SF regering. Kongressen vedtog også, at 3F ”skal arbejde for, at de kollektive aftaler og kampskridt ikke undermineres af international lovgivning”.

3F tilhænger af Tobin-skat

Der lægges også op til at styrke samarbejdet med de faglige organisationer i Østersøregionen. Det skal ske gennem eksternt finansierede projekt med det formål at styrke de fagforeningerne ud fra den forudsætning, at styrket fagbevægelse i landene omkring os på sigt vil minimere den sociale dumping.

I det fagligt politiske grundlag er 3F blevet tilhænger af den såkaldte Tobin-skat, det vil sige skal på valutatransaktioner. Skatten er et af flere elementer, som kan være med til at begrænse den globale ulighed. I samme forbindelse skal der arbejdes for eftergivelse af en række ulandes gæld samt at pensionskasserne investerer etisk.

Nyt i det politiske arbejdsgrundlag er også, at 3F vil ”modarbejde de dele terrorlovgivningen, der begrænser det politiske og faglige arbejde – såvel national som internationalt”.