Svensk Laval-lov svækker fagbevægelsen
Oppositionen lover at ændre loven, hvis den kommer til magten efter valget i september i år.
Hans Tilly, formand for et svenske forbund Byggnads, er stærkt utilfreds med en ny lov som følge af Laval-sagen. Sverige er delt på midten i spørgsmålet om, hvilke krav der kan stilles til udenlandske byggevirksomheder med arbejde i Sverige. Med et flertal på fem stemmer har de borgerlige i Riksdagen vedtaget en såkaldt Lex Laval.
Loven er det politiske systems svar på udfordringer, der er fulgt med EF-domstolens afgørelse i den såkaldte Vaxholm- eller Lavalsag, hvor svensk fagbevægelses konfliktredskaber over for et lettisk byggefirma blev dømt i strid med EU-retten. Loven vil ifølge svensk fagbevægelse gøre det endnu vanskeligere at sikre sig imod social dumping fra udenlandske virk-somheder og arbejdstagere.
Mens et stort flertal i Folketinget i Danmark enedes om ændringer i den danske udstationeringslov, så har den svenske lovgivning givet anderledes sværdslag. Oppositionen har da også allerede lovet at fjerne Lex Laval, hvis den vinder riksdagsvalget.
- Det bedste havde naturligvis været, hvis vi ikke havde fået Laval-loven, men det er godt, at Laval-problematikken nu bliver et valgspørgsmål, siger Hans Tilly, formand for Byggnads, det svenske bygningsarbejderforbund.
Regeringen er gået længere end nødvendigt
Fagbevægelsen er stærkt kritisk overfor Laval-loven. Den mest uforsonlige kritik kommer fra netop Byggnads.
- For Byggnads er det uacceptabelt, at en regering, som siger den vil forsvare den svenske model, gennemfører denne politik. Ikke engang EF-domstolen kræver, at svensk lovgivning skal begrænse fagbevægelsens muligheder for at lave aftaler, siger Hans Tilly.
- EF-domstolens Lavaldom indskrænkede fagbevægelsens muligheder for at sikre udenlandske arbejdere ordentlige vilkår. Med Laval-loven går regeringen et skridt længere. Den forringer fagbevægelsens muligheder for at lave aftaler med udenlandske virksomheder. Hvis det udenlandske foretagende kan fremvise en overens-komst fra hjemlandet, skal den gælde. Fagforeningerne tvinges til at acceptere udenlandske overenskomster og ansættelseskontrakter, siger Hans Tilly.
Mens fagbevægelsen mener, regeringen er gået alt for langt, er der blandt andre tvivl om, hvorvidt den ny lovgivning er i strid med EU-retten.
Den svenske regering har med sin lovgivning fulgt en række anbefalinger, der er kommet af en udredningsgruppe, som regeringen selv havde nedsat. Loven træder i kraft 15. april.