Brug for social protokol i EU
Men en protokol, der giver mere social retfærdighed på arbejdsmarkedet i EU, har lange udsigter.
Der er brug for et opgør med social dumping. Her er det Anders Olesen fra Byggefagenes Samvirke og EU-parlamentsmedlem Emilie Turunen i samtale med polsk bygningsarbejder. (Foto: Harry Nielsen) Vi kan ikke løse problemerne med social dumping alene i kraft af nationale initiativer.
EU skal på banen. Der er brug for en forpligtende social protokol, som indebærer, at faglige og sociale rettigheder ikke skal være underordnet kapitalens og arbejdskraftens fri bevægelighed.
Således lød budskabet fra to danske Europaparlamentsmedlemmer på en stor fagforeningskonference om social dumping for nylig.
Det er imidlertid en stor og tung maskine, der skal løbes i gang, hvis man skal lave om på hele EU's grundlag, erkendte Emilie Turunen (SF) og Søren Søndergaard (Folkebevægelsen mod EU).
Emilie Turunen gav udtryk for, at der er en åbning i EU-kommissionen, men der bestemt også er kræfter, der kæmper imod. Blandt andet Danmark.
- Det er meget skuffende, sagde hun.
Langt ude i fremtiden
Søren Søndergaard sagde direkte, at vedtagelse af en social protokol i givet fald er noget, der lægger flere år ude i fremtiden.
- For det første er der et medlemsland, der skal foreslå det. Dernæst skal alle være enige, og endelige skal hvert enkelt land godkende det efter deres egne regler om den slags godkendelser.
- Der skal naturligvis arbejdes for en sådan protokol for at få et mere socialt og mere retfærdigt Europa, men det kan vi naturligvis ikke vente på i Danmark. Det, der skal redde det danske arbejdsmarked, er beslutninger i Danmark, sagde han.
Den europæiske faglige sammenslutning ETUC har længe arbejdet for en social protokol i tilknytning til Lissabon–traktaten. 3F's kongres i september vedtog tilsvarende at støtte arbejdet for en social protokol.