3F med nye hjemmesider på polsk
Polske arbejdere i Danmark eller polakker, der overvejer at søge arbejde her i landet, har fået et nyt redskab, der kan hjælpe dem til at opnå samme arbejdsvilkår som danske kolleger.
Polske arbejdere i Danmark kan nu hente informationer om 3F på polsk på 3F's hjemmeside. (Foto: Harry Nielsen.) Fagforbundet 3F har på sin hjemmeside netop lanceret særlige sider, der på polsk oplyser om 3F og fordelene ved at være organiseret i landets største fagforbund.
Siderne, der endnu er under opbygning, får efterhånden følgeskab af lignende sider på de tre baltiske sprog og tysk.
I første omgang retter siderne sig mod bygge- og transportarbejdere. Men når hjemmesiderne er fuldt udbygget, vil østarbejderne kunne finde alle de oplysninger, der er nødvendige for at kunne begå sig på hele det danske arbejdsmarked.
Det gælder blandt andet information om ansættelsesbevis, blokader, overenskomster, arbejdsmiljø, løn, pension, ferie, opsigelse, advarsel, konkurs mv.
Hertil kommer artikler om polske arbejdere, som har fået hjælp fra 3F, og ikke mindst oplysning om, hvordan man bliver medlem og hvilke fordele det indebærer.
De polske sider vil derudover indeholde en lang række links til danske myndigheder. Det gælder f.eks. Udlændingeservice, der også har information på fremmedsprog, skattemyndigheden og statsamterne. Der bliver også link til Bygge-, Anlægs- og Trækartellet, der har udgivet en række pjecer, som er målrettet polske arbejdere.
Der findes ingen opgørelse over, hvor mange polakker der er medlemmer af en dansk fagforening, men alene i BAT-kartellet vurderes det, at tallet er 7-900.
Polakker melder sig ind i 3F
- 3F's lokalafdelinger har brugt mange kræfter på at slås med arbejdsgivere, der misbruger østarbejderne. Det har vi efterhånden fået godt greb om, sådan at de nu i stigende omfang selv henvender sig til os, siger østkonsulent i 3F, Kurt Hedemand.
Omkring 60 procent af østarbejderne er polske og 25 procent kommer fra Litauen, vurderer Kurt Hedemand. Desuden virker en del tyskere inden for transportområdet.
- De melder sig ind, og de vil vide, hvilke overenskomster der findes og hvad de har ret til. De oplysninger glæder vi os over at skaffe dem, siger Kurt Hedemand.