Byggefirma løber fra millionregning
Byggefirmaet De Glade Håndværkere indgiver konkursbegæring - polske håndværkere har omkring fem millioner kroner til gode
Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening orienterer de polske ansatte på et møde i den villa i Lyngby, hvor de er indkvarteret. (Foto: Harry Nielsen) Hvis 26 polske bygningsarbejdere skal have deres milliontilgodehavende for mange måneders arbejde for det danske byggefirma De Glade Håndværkere A/S, skal de sætte deres lid til Lønmodtagernes Garantifond og deres fagforening.
Firmaet løber nemlig fra regningen.
Sø- og Handelsretten i København oplyser tirsdag formiddag overfor Nyhedsbrevet 3F, at Skifteretten i dag har modtaget konkursbegæring fra De Glade Håndværkere A/S.
Det sker dagen før den frist, som Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforenings (BJMF) havde givet byggefirmaet til at betale et samlet krav på 4,8 millioner kroner på vegne af 26 polske bygningsarbejdere.
- Meldingen om konkursbegæring kommer ikke som den helt store overraskelse for os. Firmaet har selv indikeret, at man ikke er i stand til at betale, siger Carsten Bansholm, faglig sekretær i BJMF.
Han oplyser, at det ikke er alle de polske bygningsarbejdere, der har alle lønsedler og andre papirer i orden for hele deres ansættelsesperiode.
Medarbejder uden lønsedler
- Der er desværre for eksempel en enkelt medarbejder, der aldrig har fået en lønseddel. I en fagretlig behandling er jeg ret sikker på, at vi ville være i stand til at godtgøre deres ansættelsesforhold, deres løn og deres arbejdstimer. Der stilles imidlertid meget konkrete krav til dokumentationen, hvis Lønmodtagernes Garantifond skal dække de ansattes tab. Derfor håber jeg, at firmaet vil være med til at sikre sine polske ansatte, som har slidt og slæbt i mange, mange timer og er snydt for store beløb, siger Carsten Bansholm, faglig sekretær i BJMF.
Bestyrelsesmedlem i De Glade Håndværkere A/S Troels Birch siger til Nyhedsbrevet 3F, at han ikke har kommentarer overhovedet.
Han henviser til De Glade Håndværkeres administrerende direktør Bo Grønne. Det er hverken mandag eller tirsdag lykkedes at få fat i Bo Grønne.
Lønmodtagernes Garantifond oplyser overfor Nyhedsbrevet 3F, at de polske ansatte er sikret på samme vilkår som danske statsborgere. LG dækker dokumenterede krav i forbindelse med konkurs uanset om firmaets ansatte er fra Danmark eller et andet land. LG kan dække løn, feriepenge, pension og søgnehelligdagsbetaling, men for eksempel ikke rejsegodtgørelse og diæter.
Kravet vokset til over fem millioner
Siden fagforeningen i sidste uge præsenterede firmaet for et krav på 4,8 millioner kroner på vegne af 26 polske bygningsarbejdere er kravet vokset til over fem millioner kroner. Det skyldes, at yderligere tre polske ansatte har henvendt sig til fagforeningen med dokumentation for underbetaling.
Ifølge fagforeningen er der sket massiv underbetaling i forhold til den overenskomst, som blev indgået med De Glade Håndværkere i foråret 2006.
De polske håndværkere oplyser, at de først kun har fået 50 kroner i timen, fra september 2006 dog 90 kroner. De sidste fem arbejdsuger - fra uge 46 i midten af november og frem til jul - har de ifølge egne udsagn slet ikke fået andet end symbolske acontobeløb.
De mange håndværkere har i kortere eller længere tid i 2006 arbejdet på en stribe forskellige byggepladser i det storkøbenhavnske område. De har udført meget forskelligt arbejde, såvel nybyggeri som renovering. De har haft meget lange arbejdsuger men har ikke fået overarbejdsbetaling.
- Vi har ventet alt for længe med at gå til fagforeningen. Vi troede på forsikringerne om, at lønnen nok skulle komme. Det gør den ikke. Det har vi opdaget. Vi er bange for, at vi aldrig ser vores penge, siger en af firmaets håndværkere, Tadeusz Szymichowski.
De polske bygningsarbejdere er indkvarteret i en villa i Lyngby. Halvdelen er rejst hjem til Polen og derfra afventer sagens udfald. 13 af polakkerne er blevet i Danmark for blandt andet at sikre fagforeningen dokumentation for kravet. De leder samtidig efter en ny dansk arbejdsgiver.