Myndigheder følger ikke manual om østarbejde

Et udstationeret østeuropæisk firma skal være momsregistreret, for at arbejdet er lovligt ifølge beskæftigelsesministerens manual. Politi og skattevæsen har en anden opfattelse.

Reglerne om østarbejde skaber vildrede hos politi og skattevæsen. Således er der flere eksempler på, at man tillader udstationerede østeuropæiske selskaber i at arbejde i Danmark, selv om de ikke er momsregistrerede, sådan som beskæftigelsesministeriets manual om østarbejde ellers kræver. (Arkivfoto: Kennet Havgaard)Reglerne om østarbejde skaber vildrede hos politi og skattevæsen. Således er der flere eksempler på, at man tillader udstationerede østeuropæiske selskaber i at arbejde i Danmark, selv om de ikke er momsregistrerede, sådan som beskæftigelsesministeriets manual om østarbejde ellers kræver. (Arkivfoto: Kennet Havgaard)

Det er en udbredt opfattelse mange steder i fagbevægelsen, at hvis et østeuropæisk firma, der hævder at have udstationeret arbejdskraft i Danmark, ikke forinden er blevet momsregistreret hos Skattevæsenet, er der tale om ulovligt arbejde.

- Ja, manglende forlods registrering hos Skat opfatter vi som en grov omgåelse af udlændingeloven, bekræfter Kurt Hedemand, østkonsulent i 3F. Han har flere gange rådet faglige kolleger til at henvise til manglende registrering, når de ville anke en konkret afgørelse fra politiet.

Efterforskning standset

Men sådan ser man ikke nødvendigvis på sagen hos anklagemyndigheden. Det viser en afgørelse fra Aalborgs politimester, der i november indstillede efterforskningen i en sag, som den lokale 3F-afdeling havde henvendt sig med.

Sagen drejer sig i korthed om et staldbyggeri, hvor et engelsk etableret, men danskejet anpartsselskab, havde udstationeret polakker til murerarbejdet til en månedsløn på 12.000 kroner. Det danskejede selskab var ikke forinden registreret hos Skat, fandt sekretariatsleder Torben Jensen fra 3F i Aalborg ud af.

Men det spillede ikke nogen rolle for politiet.

- Vi vurderede, at det var et lovligt og reelt arbejdsforhold, selv om der ikke var sket den krævede registrering, fortæller politifuldmægtig Mette Høg fra Aalborg Politi.

Når politiet har en sag med mistanke om ulovligt arbejde, skal de tjekke, om paragrafferne i udlændingeloven er overholdt eller ej.

- Og der står intet i udlændingeloven om momsregistrering, som Mette Høg siger.

Manglende registrering hos Skat er derfor ikke et anliggende for politiet, men derimod for skattevæsenet. Ifølge Mette Høg kan "straffen" for manglende registrering højst blive en mindre skattebøde.

Hun medgiver dog, at manglende registrering kan være et af flere momenter, politiet skal vurdere, når de efterforsker, om en udstationering er lovlig.

Krav i Manualen

Hos Skat i Sønderborg, hvor de østeuropæiske firmaer skal registreres, bekræfter specialkonsulent Erik Hansen, at manglende registrering ikke i sig selv gør en udstationering ulovlig.

- Det er ikke en betingelse, siger han og tilføjer:

- Men reglerne er så indviklede, at vi nemt kunne bruge en hel dag bare på at forklare dem.

Når spørgsmålet om momsregistrering hos Skat har spillet en stor rolle for fagforeningsfolk på jagt efter illegal arbejdskraft, hænger det sammen med, at det er en af de oplysninger det er nemt at kontrollere. Det kan man gøre ved at klikke ind på Skats hjemmeside.

Langt vanskeligere er det derimod at skaffe oplysninger om, hvorvidt et udstationeret firma har en reel produktion i hjemlandet, eller om firmaet er oprettet proforma alene for at omgå de danske regler.

Det skal også nævnes, at i den såkaldte Manual, som Beskæftigelsesministeriet har udsendt om regler for ophold og arbejde i Danmark, er momsregistreringen af et udstationeret firma nævnt som et krav¸ før firmaet må sende sine medarbejdere til Danmark.

Kurts børnelærdom

Østkonsulent Kurt Hedemand holder derfor fast i sin opfattelse:

- Jamen, mit udgangspunkt er, at hvis et firma ikke opfylder betingelserne for udstationering, så må de i stedet have arbejdstilladelse til deres folk. Og har de ikke det, så må arbejdsforholdet være ulovligt, for de påbegynder noget, som de ikke har lov til. For mig er det simpel børnelærdom, siger han.

- Det er præciseret i Manualen, at registreringen skal være på plads otte dage inden, arbejdet påbegyndes. Så må man da gå ud fra, at det skal overholdes. Ellers er reglen da vanvittig at have, fortsætter Kurt Hedemand, der vurderer, at østeuropæiske firmaer, der påstår at være udstationerede, meget ofte "glemmer" at få registreringen på plads.

- Hvis politiet efter en henvendelse så kommer forbi og kontrollerer, kan firmaet vise en kopi af et udfyldt registreringsskema og sige, at de netop har sendt det af sted. Det får tit politiet til at henlægge sagen, mener Kurt Hedemand.

Ny sag

Sekretariatsleder Torben Jensen fra 3F i Aalborg erkender, at reglerne om udstationering er svære. Og at politiet derfor kan have svært ved at gennemføre en efterforskning.

- Men så må politikerne lave nogle enklere regler, siger han, der netop har fået nys om endnu en tvivlsom sag om udstationering.

Det drejer sig om et plejehjem i Hals Kommune, hvor byggeriet er udliciteret i tre og fire led for til sidst at havne hos et engelsk registreret firma, der så udstationerer polakker til byggeriet.

- Det "engelske" firma har altså firmatelefon i Sønderjylland, siger Torben Jensen og tilføjer:

- Det irriterer mig, at fagforeningerne tit skal rende rundt og lave en masse detektivarbejde, før vi henvender os til politiet med en sag, og så sker alligevel ikke en rygende fis.