Hjort klar til at indføre tredje arbejdsmarked
Indførelse af beskæftigelsescentre på danske virksomheder, hvor ledige arbejder gratis mod at få indblik i arbejdsmarkedet, kan føre til mere ulovlig aktivering, advarer 3F.
I 2003 afslørede Fagbladet, at otte kommuner ulovligt aktiverede kontanthjælpsmodtagere ved at lade dem montere og pakke kaffekander for Bodum-koncernen. Nu frygter 3F, at flere sager om konkurrenceforvridende aktivering kan være på vej. (Arkivfoto: Søren Zeuth) 3F frygter nye tilfælde af misbrug af ledige i aktivering fra næste uge, hvor regeringen kommer på banen med 15 nye tiltag, der skal få svage ledige ud på arbejdsmarkedet.
Et af regeringens tiltag går ud på at sende mellem 500 og 1000 ledige i aktivering for kontanthjælpen på danske virksomheder i såkaldte virksomhedscentre. Det får 3F til at efterlyse politisk debat, inden projekterne for alvor bliver sat i søen.
Hvis virksomheder og kommuner vil oprette virksomhedscentrene kan de sammen søge om tilskud fra en pulje på 35 millioner kroner til at oprette de særlige værksteder.
Hensigten er ifølge beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), at gruppen af svage ledige skal prøve sig frem med almindeligt arbejde i forsøget på, at få dem til at hænge fast på arbejdsmarkedet.
3F yderst skeptisk
I 3F frygter arbejdsmarkedspolitisk sekretær Poul Hansen, at de 15 nye tiltag - på trods af de gode intentioner - betyder øget pres på arbejdsmarkedet og nye sager om misbrug af ledige og konkurrenceforvridning.
- De såkaldte virksomhedscentre ligner et forsøg på at skabe et tredje arbejdsmarked ad bagvejen. Det burde politikerne tage meget alvorligt og diskutere grundigt, inden det sættes i værk. Værksteder med statstilskud på virksomhederne kan hurtigt blive dybt problematiske og ende i misbrug af ledige, siger Poul Hansen.
Han henviser til, at der de senere år er afsløret mere end 20 tilfælde af konkurrenceforvridning og andre ulovligheder i kommunale beskæftigelsesprojekter.
- I størstedelen af sagerne har der været tale om produktion til dumpingpris udført af ledige for private virksomheder. Vi er nødt til at få indført klare grænser for hvilken type arbejde ledige i aktivering må udføre, når de kun får kontanthjælp for arbejdet, siger Poul Hansen.
Succes i Silkeborg
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen fremhævede i Berlingske Tidendes mandagsudgave et projekt på virksomheden Trevira Neckelmann som forbillede for de nye såkaldte virksomhedscentre.
Trevira Neckelmann producerer syntetisk garn til bilindustrien og har de seneste tre år haft et særligt aktiveringscenter for langvarige kontanthjælpsmodtagere.
Centret kaldes Pindevognsværkstedet, og arbejdet for to kontanthjælpsmodtagere ad gangen består i at slibe, male og renovere virksomhedens pindevogne, der anvendes til at transportere garnspoler.
- Man skal gøre sig klart, at vi har at gøre med mennesker på kanten af arbejdsmarkedet, hvor man nogle gange skal tage særlige metoder i brug. Med virksomhedscentrene kan de mennesker lære, hvordan en arbejdsplads fungerer, og det kan udløse en utrolig positiv mekanisme til glæde for alle parter, forklarede beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i Berlingske Tidende.
Problemer i flere kommuner
3F kan godt forstå ministerens ønske om at hjælpe ledige.
- Og det lyder som om der er rimelige forhold på Trevira Neckelmann. Her er kun tale om to kontanthjælpsmodtagere ad gangen i forhold til at virksomheden har mere end 500 ansatte. Men desværre er der rigeligt med eksempler på lignende projekter, der er dybt urimelige, siger Poul Hansen.
Han henviser blandt andet til sager fra Vejle og Thisted Kommuner.
I Thisted oprettede kommunen for nogle år siden et særligt værksted, hvor ledige og fleksjobbere samler høreapparater for Oticon. Da 3F rettede fokus på projektet fandt Thisted Kommune ud af, at produktionen foregik til en pris, der var for lav - og måtte derfor sætte prisen på arbejdet for Oticon op.
Vejle Kommune fik sidste år et værksted, hvor ledige pakkede tyggegummi for Gumlink, det blev erklæret ulovligt af det sociale nævn.
Begrundelsen, for at projektet var ulovligt, var, at kommuner ikke må forære virksomheder gratis arbejdskraft.
- Dertil kommer den såkaldte Bodumsag, hvor aktiveringsfabrikker i syv kommuner er blevet erklæret ulovlige og konkurrenceforvridende af tilsynsmydighederne. Mere end 100 ledige måtte i den sag dagligt møde op og samle og pakke stempelkaffekander. Det skete på dybt ulovlig vis, og sagen viser desværre med al tydelighed, at gode intentioner hurtigt ender i misbrug og kassetænkning, siger Poul Hansen.