Ny Bodum-sag i Vejle
Efter afgørelsen af Bodum-sagen i går skal Arbejdsmarkedsrådet i Vejle Amt nu tage stilling til en lignende sag fra Vejle Kommune, hvor ledige pakker tyggegummi for Gumlink.
Rikke Saarikvi (tv.) og Liselotte Boysen pakkede tyggegummi for Gumlink i det aktiverringsprojekt, som Arbejdsmarkedsrådet i Vejle Amt nu skal bedømme lovligheden af. (Flemming Jeppesen) Misbrug af ledige eller god og lovlig aktivering.
Det spørgsmål skal de aktiveringskyndige medlemmer af Vejle Amts arbejdsmarkedsråd igen tage stilling til.
I kølvandet på Bodum-sagen, der blev afgjort i forgårs, er der rejst endnu en lignende sag.
Denne gang er det et aktiveringsprojekt i Vejle Kommune, som Landsorganisationen af Arbejdsledige (LA) har klaget til arbejdsmarkedsrådet over.
Sagen handler om det såkaldte "produktionshus" i Vejle.
Her bliver cirka 40 ledige dagligt sat til at pakke tyggegummi fra virksomheden Gumlink. En fremgangsmåde formanden for LA, Erling Frederiksen, kalder groft misbrug af ledige og konkurrenceforvridende produktion.
Arbejdsmarkedsrådet i Vejle Amt har netop oplyst LA om, at klagesagen fra Vejle nu er i gang med at blive behandlet.
Arbejdsmarkedsrådet oplyser til LA, at rådet to gange har indhentet høringssvar fra Vejle Kommune til sagen og som det fremgår af rådets brev til LA:
"Næste step i sagens forberedelse er dels at indhente Konkurrencestyrelsens bemærkninger til sagen, dels snarest muligt at sende kommunens høringssvar til partshøring hos Landsorganisationen af Arbejdsledige".
Dermed er der lagt op til endnu et langvarigt forløb, og Arbejdsmarkedsrådet i Vejle Amt understreger, at det ikke er muligt at sige noget om, hvornår den nye sag kan afgøres.
Speget konstruktion
I modsætning til Bodum-sagen er det ikke Vejle Kommune, der står for produktionen i "Produktionshuset". Det gør i stedet Vejle Lædervarefabrik, der er en institution drevet af en forening for handicappede.
Vejle Kommunes rolle i sagen er at levere aktiverede til Produktionshuset, hvor Vejle Lædervarefabrik står for driften og tjener pengene på produktionen.
I december oplyste direktør for Vejle Lædervarefabrik Bo Petri Jeppesen til Fagbladet, at produktionen foregår på markedsvilkår. Dengang sagde han følgende:
- Vi byder på ordrer på lige fod med andre private firmaer. Men det er klart, at vi er gået ind i det her for at opnå et overskud.
Vejle Kommunes ansvarlige - områdechef Birger Kruse - oplyste samtidig, at Vejle Kommune ikke har noget ansvar for økonomien i projektet, samt at Egtved Kommune sender ledige til Vejle.
- Samarbejdsaftalen mellem Vejle Kommune og Vejle Lædervarefabrik indebærer, at der er en skarp opsplitning i to dele - nemlig produktionen, som varetages alene af Vejle Lædervarefabrik og Virksomhedsservice, som er en organisatorisk enhed i Vejle Kommunes Socialforvaltning, Familie/Jobservice, oplyste Birger Kruse til Fagbladet.
Det ændrer imidlertid ikke på, at det er Vejle Kommunes ansvar, at produktionen foregår lovligt, og at der ikke finder konkurrenceforvridning sted. Det forklarede beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i et svar om sagen til Enhedslistens Line Barfod ved juletid.