S, SF og DF i samme stue i eksklusivsag

SF og Socialdemokraterne advarer om, at en afskaffelse af eksklusivreglerne vil medføre social dumping og løntryk fra EU's nye lande. Samme argument bruger Dansk Folkeparti.

Et forbud mod eksklusivregler fremmer social dumpning og løntryk fra udenlandsk arbejdskraft.

Det mener både Socialdemokraterne, SF og Dansk Folkeparti. Jan Petersen arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne vil derfor bekæmpe et forbud med næb og kløer.

- Noget af det dummeste, vi kan gøre med det danske arbejdsmarked, er at fjerne adgangen til at indgå eksklusivaftaler. Hvis vi skal sikre de danske overenskomster og niveauet på arbejdsmarkedet fra piratarbejdsgivere, der henter arbejdskraft uden for landet, er det helt afgørende, at man kan lave lukkede aftaler med særlige arbejdsgivere, siger Jan Petersen.

Løntrykkeri vil tage fart

Samme toner kommer der fra SF.

- I dag ser vi, hvordan omfanget af underbetalt illegalt arbejde udført af folk fra Polen og de baltiske lande eskalere indenfor byggeriet, hotel- og restaurationsbranchen og landbruget" siger SF's arbejdsmarkedsordfører Ole Sohn.

Han frygter, at løntrykkeriet vil tage fart, når EU udvides, hvis ikke det organiserede arbejdsmarked har eksklusivbestemmelserne til at sikre ordnede forhold for lønmodtagerne.

SF og Socialdemokraterne har taget initiativ til en forespørgselsdebat i Folketinget 6. februar, hvor beskyttelsen af det danske arbejdsmarked skal diskuteres med regeringen.

- Under den forespørgselsdebat vil jeg også rejse spørgsmålet om eksklusivbestemmelserne ikke mindst for at få afklaret Dansk Folkepartis noget svingende udmeldinger i de seneste uger, siger Ole Sohn.

Håber på Dansk Folkeparti

Jan Petersen fra Socialdemokratiet håber, at Dansk Folkeparti vil holde linien og ikke skifte holdning.

- Vi vil gerne samarbejde med DF om at bekæmpe det her forslag, og jeg har et naivt håb om, at de vil holde linien. Jeg vil appellere til kraftig aktivitet i fagbevægelsen for at holde fokus på problemerne med et forbud, siger Jan Petersen.
For at få en mere principiel debat om, hvordan det regulerede arbejdsmarkeds positioner skal være, når EU udvides, har SF sammen med Socialdemokratiet rejst en forespørgselsdebat om temaet, som skal behandles i Folketinget den 6. februar.

Forespørgslen ordlyd er:

"Hvad vil regeringen gøre for at sætte en effektiv stopper for det illegale arbejde i Danmark, med de deraf følgende negative konsekvenser for det regulerede arbejdsmarked og arbejdsløses jobmuligheder, og hvordan vil regeringen fremme det regulerede arbejdsmarkeds positioner fremover."