Ufaglærte har flest skæve arbejdstider
Hvert tredje medlem af 3F og FOA har skæve arbejdstider, mens det samme kun gælder hver syvende i Dansk Metal.
De ufaglærte ligger i top, når det gælder om at arbejde på skæve tider af døgnet. (Arkivfoto.) De ufaglærte er topscorere, når det gælder arbejde uden for normal arbejdstid. Det fremgår af undersøgelsen Arbejdsliv og Politik, som forskningscentret Carma fra Aalborg Universitet udgav i sidste uge.
I alt omfatter undersøgelsen godt 2.300 lønmodtagere. Og knap en tredjedel af medlemmerne af det tidligere SiD (31 procent) har svaret, at de enten har skifteholdsarbejde eller arbejder fast om aftenen, natten eller i weekenden.
Undersøgelsen blev sat i gang, før KAD og SiD gik sammen og dannede 3F. Men det rokker ikke ved det generelle billede: At lønmodtagere med de laveste uddannelser har flest skæve arbejdstider.
Forbundet FOA har også klar overvægt af ufaglærte og kortuddannede medlemmer, og en tredjedel af dem (33 procent) har svaret, at de arbejder på skift eller fast har vagter uden for normal arbejdstid. Mens det samme kun gælder hver syvende af de faglærte i Dansk Metal.
Næppe færre fra KAD
Tallene for medlemmer af det tidligere KAD kan ikke aflæses direkte, idet de i undersøgelsen indgår i gruppen "øvrige forbund"
- Men jeg tror ikke, at der var færre i KAD, der havde skæve arbejdstider, end der var i SiD. Og det overrasker mig ikke, hvis man siger, at en tredjedel af 3F's medlemmer arbejder uden for normal arbejdstid, siger Børge Frederiksen, der er formand for 3F's Industrigruppe.
Overvægten af ufaglærte er formentlig en af årsagerne til, at det i årevis har været svært at komme igennem med kvalitetsmæssige forbedringer for skifteholds- og natarbejdere. For de ufaglærte er også de lavest lønnede.
Sundhed skal kulegraves
- Der har været fokuseret meget på at få tillæggene forhøjet. Det var dog anderledes op til forhandlingerne her i 2007, hvor de kvalitative krav var i fokus, siger Børge Frederiksen.
Det lykkedes at forbedre varslingsreglerne og få arbejdsgiverne med på en kulegravning af de sundhedsmæssige aspekter ved skifteholds- og natarbejde. Den skal indgå i forhandlingerne i 2010. Mange mente dog ikke, det var tilstrækkeligt, og som bekendt stemte over 60 procent af 3F-medlemmerne nej til de nye overenskomster i foråret.
- En af forklaringerne er jo nok, at vi har flere i 3F, der har nat- og skifteholdsarbejde, end de andre forbund har, siger Børge Frederiksen.