Plattenslagere får arbejdstilladelser

Der er flere eksempler på, at arbejdsgivere får arbejdstilladelser til østarbejdere på falsk eller betænkeligt grundlag. Myndigheder oplyses om, at der er overenskomst - selv om det ikke er tilfældet.

Alene inden for byggeområdet er fagforeningerne bekendt med adskillige eksempler på arbejdsgivere, der har fået tilladelse til at ansætte udenlandsk arbejdskraft efter Østaftalen uden at aflønne efter overenskomsten.Alene inden for byggeområdet er fagforeningerne bekendt med adskillige eksempler på arbejdsgivere, der har fået tilladelse til at ansætte udenlandsk arbejdskraft efter Østaftalen uden at aflønne efter overenskomsten.

En række danske arbejdsgivere får arbejdstilladelse til østeuropæisk arbejdskraft uden at have intention om at efterleve Østaftalens grundlæggende princip: Samme løn og ansættelsesvilkår som danske kolleger.

Med et lille kryds på et ansøgningsskema kan man således bilde myndighederne ind, at man er omfattet af en kollektiv overenskomst. Oplysningen bliver kun kontrolleret stikprøvevis.

Tilsvarende kan man underbetale sine udenlandske lønmodtagere og alligevel få nye arbejdstilladelser.

- Derfor må vi kræve kontrol i forbindelse med udstedelse af arbejdstilladelserne og efterfølgende med, at vilkårene rent faktisk også overholdes, siger den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov.

- Det er ikke mindst vigtigt, når der nu bliver tale om forhåndsgodkendelser.

Nægter at tegne overenskomst

Alene inden for byggeområdet er fagforeningerne bekendt med adskillige eksempler på arbejdsgivere, der har fået tilladelse til at ansætte udenlandsk arbejdskraft efter Østaftalen uden at aflønne efter overenskomsten.

Træ-Industri-Bygs afdeling i København har således forgæves prøvet at tegne overenskomst med to arbejdsgivere, der ellers har fået arbejdstilladelser ifølge den regel i udlændingeloven, der fordrer dansk overenskomst, der vedrører det pågældende arbejde. I begge tilfælde har TIB indledt blokade, og der er varslet sympatikonflikt.

- Jeg ved ikke, hvad det er for en overenskomst, firmaerne henviser til - hvis der overhovedet er nogen. Hvis oplysningen er løgn, er der tale om dokumentfalsk. Firmaerne har i hvert fald afvist at tegne en overenskomst med os, siger faglig sekretær i TiB København, Claus von Elling.

Claus von Elling er også bekendt med arbejdsgivere, der er medlem af Kristelig Arbejdsgiverforening.

- Det er muligt, det efter lovgivningen er at betragte som en overenskomst, men det er i hvert fald i strid med Østaftalens intentioner om, at de udenlandske arbejdstagere skal aflønnes på samme måde som danske kolleger, der udfører samme arbejde, siger han.

Kan inddrages ved svig

Claus von Elling oplyser, at TIB derfor stiller krav om overenskomst, selv om arbejdsgiveren er omfattet af en kristelig overenskomst.

Af et notat fra Udlændingestyrelsen fremgår det, at dokumentationen for overenskomstdækning alene udgøres af ansøgningsskemaet, der afgives under strafansvar.

Kun arbejdsgivere, der ikke oplyser at have kollektiv overenskomst, sendes til høring i de regionale arbejdsmarkedsråd, hvor arbejdsmarkedets parter er repræsenteret.

Inddragelse af arbejdstilladelse kan ske, hvis tilladelsen er opnået ved svig eller hvis arbejdsgiveren ikke længere er omfattet af kollektiv overenskomst.

Politisag for brug af illegal arbejdskraft

Politianmeldelse for brug af illegal arbejdskraft er heller ingen hindring for at få arbejdstilladelser.

Claus von Elling anmeldte 26. maj sidste år firmaet Københavns Bygge Mester til politiet for brug af ulovlig udenlandsk arbejdskraft. De fleste af udlændingene stak i øvrigt af, da en politipatrulje dukkede op. Efterfølgende har TIB-afdelingen af politiet fået bekræftet, at anmeldelsen var berettiget.

11. november 2005 fik firmaet tilladelse til at ansætte to polske arbejdere. TIB har siden forgæves forsøgt at tegne overenskomst med også dette firma. Blokade og sympatikonflikt verserer.

Nye tilladelser trods kæmpekrav

I 3F undrede forhandlingssekretær Leif Ruhe sig, da firmaet De Glade Håndværkere 29. marts 2006 fik 30 arbejdstilladelser til polske statsborgere.

Firmaet blev i 2005 i Arbejdsretten idømt en bod på 60.000 kroner for manglende overholdelse af den overenskomst, som det tidligere har indgået med 3F. Firmaet slap imidlertid for betaling ved at indgive insolvenserklæring til retten i Viborg.

- Siden er kravet mod De Glade Håndværkere vokset til over 200.000 for underbetaling af udenlandsk arbejdskraft, oplyser Leif Ruhe.

Firmaet er udtrådt af insolvensen og har begæret sagen genoptaget i Arbejdsretten.

- Firmaet har en overenskomst, ja, men de overholder den ikke. For mig er der ikke tvivl om, at der spekuleres i udnyttelse af arbejdskraften, og det er helt urimeligt, at man kan opnå arbejdstilladelser, inden man har fået sin gæld ud af verden, siger Leif Ruhe.

- Der er derfor i forbindelse med mulighederne for forhåndsgodkendelser brug for, at myndighederne i hvert enkelt tilfælde tjekker om der for det første overhovedet er en overenskomst og for det andet, om den overholdes. Det kan ske ved kontakt til fagforeningerne. Det må være et rimeligt forlangende, hvis politikerne virkelig mener, at Østaftalen skal garantere, at danske virksomheder og arbejdere ikke skal udsættes for unfair konkurrence, siger forhandlingssekretæren.