Køen af langtidsledige bliver stadig længere
Ledighed:
Hver tredje arbejdsløs er langtidsledig, viser nye tal. I 3F er fire ud af 10 arbejdsløse langtidsledige. Arbejdsmarkedet mangler træk i skorstenen, siger professor.
Langtidsledige udgør en stadig større del af de ledige - og rigtig mange kommer i klemme næste sommer. (Arkiv) Flere og flere hænger fast i ledighed. Nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser, at andelen af langtidsledige i forhold til det samlede antal ledige i juni var 33,1 procent - eller det højeste siden 2007. Det vil sige, at hver tredje uden job er langtidsledig, hvilket svarer til over 55.000.
I 3F er situationen endnu værre. Her er 40,9 procent af de arbejdsløse nu langtidsledige. Dermed er 3FA den a-kasse, der er næsthårdest ramt, kun overgået af Teknikerne, hvor 44,6 procent af de ledige er langtidsledige.
- Tallene viser, at utrolig mange kommer i klemme til juli næste år, når den forkortede dagpengeperiode fra fire til to år slår igennem og genoptjeningskravet stiger fra 26 til 52 ugers arbejde. Der er jo ingen job til dem. Tværtimod er ledigheden vokset de senere måneder, siger forretningsfører for 3F's a-kasse Morten Kaspersen.
Prognosen bliver dårligere
Professor fra Aalborg Universitet, Per Kongshøj Madsen, peger på, at der er brug for mere vækst.
- Arbejdsmarkedet mangler træk i skorstenen, siger han.
- Vi kender det fra tidligere kriser - først stiger ledigheden og så stiger langtidsledigheden. Nu har krisen varet så længe, at de langtidsledige udgør en stor del af de ledige. At være langtidsledig gør i sig selv prognosen for at finde et job dårligere, forklarer Per Kongshøj Madsen.
Han mener, der skal tre ting til. Dels vækst, så der kan skabes flere job.
- Dels gælder det om at give de ledige uddannelsesforløb, og dermed en frisk start. Og endelig skal man hjælpe folk til at komme ind over dørtærsklen til virksomhederne. Det er de håndtag, der er, siger Per Kongshøj Madsen.
Luk mere op
I maj sidste år aftalte regeringen en pakke til bekæmpelse af langtidsledighed, som blandt andet netop indeholdt penge til uddannelse og en mere virksomhedsrettet indsats. Men hvorfor virker den så ikke, hvis redskaberne er de rigtige?
- Der skal mere til af det samme. Der skal lukkes mere op, for der er stadig mange begrænsninger i systemet, mener Per Kongshøj Madsen.