Udbredt krisestemning på arbejdspladserne

Den værste del af krisen er ikke overstået. Sådan svarer 4 ud af 10 3F'ere ifølge en undersøgelse fra Fagbladets Webpanel.

Den økonomiske krise er slet ikke overstået, mener mange ansatte. (Arkivfoto)Den økonomiske krise er slet ikke overstået, mener mange ansatte. (Arkivfoto)

Fyringer og krise er langt fra slut endnu. Det er i hvert fald det, der bekymrer ansatte i industrien, byggeriet og transportbranchen, viser en ny undersøgelse.

Her mener 4 ud af 10 3F'ere nemlig, at den værste del af den økonomiske krise ikke er overstået endnu.  Og det er faktisk flere end i en tilsvarende undersøgelse blandt Fagbladets webpanel sidste år.

Væk fra bunden

Frederik I. Pedersen, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, forstår godt 3F'ernes holdning.

- Vi har bevæget os lidt væk fra bunden. Men dansk økonomi hænger stadig fast i krisen, siger han.

Frederik I. Pedersen peger på forskellige tal, som klart dokumenterer, at den økonomiske krise fortsat hærger:

Beskæftigelsen er faldet, og fyringsvarsler er stadig på højt niveau. I juli blev der varslet 1.700 fyringer, og det har været stigende siden februar. De nyeste prognoser fra Nationalbanken, vismændene og regeringen peger alle på en vækst på under to procent i 2011. Meget langt fra 2006, hvor væksten var oppe på 3,4 procent.

- De nyeste nøgletal peger på, at væksten i 2011 må nedjusteres yderligere. Arbejdsløsheden er steget de to seneste måneder, tallene for de private forbrug peger nedad og samtidig er der opbremsningstegn i den internationale økonomi, siger Frederik I. Pedersen.

Krisen skaber dårlig stemning

Frederik I. Pedersen vurderer, at de faktuelle forhold er giftige for udviklingen i dansk økonomi.

- Den danske regering har været for hurtig til at træde på den finanspolitiske bremse. Man skulle have ventet, til der var ordentlig fremgang på arbejdsmarkedet igen.

Undersøgelsen blandt 3F'erne understreger også, at krisen har negativ betydning for deres hverdag:

43 procent af dem svarer således ja til, at krisen i ”høj” eller ”nogen” grad skaber dårlig stemning på deres arbejdsplads.