Hver fjerde ledige senior er langtidsledig

En ud af fire ledige i 55-59 års alderen var langtidsledig i 2010. En kæmpe udfordring, siger 3F's formand.

- Samlet set er seniorerne hårdt ramt af krisen, og samtidig strammer man reglerne, så de risikerer at stå uden indkomst, siger 3F's forbundsformand.  (Arkiv)- Samlet set er seniorerne hårdt ramt af krisen, og samtidig strammer man reglerne, så de risikerer at stå uden indkomst, siger 3F's forbundsformand. (Arkiv)

Ældre ledige er langt hårdere ramt af langtidsledighed end gennemsnittet. Det viser tal fra 2010. Her var 15 procent ledige så længe, at de blev langtidsledige. Men blandt de 55-59 årige var en ud af fire langtidsledig.

- De er presset fra flere sider: Der er ikke efterspørgsel efter dem på arbejdsmarkedet. Tag bare den undersøgelse for nylig, der viste, at hver tredje leder ikke vil ansætte folk over 60 år. Samtidig trues de af regeringens planer om at afskaffe efterlønnen. Og endelig er dagpengeperioden halveret, siger 3F's formand Poul Erik Skov Christensen.

Ingen efterspørgsel

I januar spurgte 3F over 700 efterlønnere om hvorfor, de gik på efterløn. Hver fjerde havde forlade arbejdsmarkedet, fordi de var arbejdsløse. Hertil kom 13 procent, der svarede "nedskæringer på arbejdspladsen". Der var også 10 procent, der mente, at arbejdstempoet var blevet for højt.

- Kendsgerningen er, at der ikke er den store efterspørgsel efter de her mennesker, især ikke, hvis de er ufaglærte. Og selvom der kommer til at mangle arbejdskraft i fremtiden, bliver det næppe en 57-årig uden uddannelse, som arbejdsgiverne efterlyser. Det er en kæmpe udfordring at undgå at den gruppe ender deres arbejdsliv med at falde ud af dagpengesystemet, fordi de ikke kan få efterløn, mener Poul Erik Skov Christensen.