IFU erkender sammenspisthed med topchefer
IFUgate: Udviklingsfonden skriver i en pressemeddelelse, at VL-grupperne bruges til at aftale nye projekter med erhvervsledere. Magtfuldkommenhed, mener ekspert.
IFU, der har fælles administration med udviklingsfondene IØ og IFV (lukket pr. 1. januar 2004), kritiseres nu for magtfuldkommenhed af professor i statskundskab og offfentlig forvaltning Tim Knudsen. (Foto: Harry Nielsen) Efter kritikken af IFU-fondens mange nøglepersoners dobbeltroller, udsendte fonden i går en pressemeddelelse, hvori de fastholder, at fonden overholder alle regler.
Men hvor det ofte fremhæves, at et medlemskab af de indflydelsesrige VL-grupper kun bruges til at udveksle erfaringer og hyggesnakke med andre direktører, erkender IFU-fonden nu, at der også er en anden dagsorden, når fondens direktør Sven Riskær går til møde i VL-gruppe 3:
- Medlemskabet har virket positivt for IFU, fordi det har givet en ekstra lejlighed til at markedsføre fonden som en attraktiv samarbejdspartner og samtidig medvirke til at orientere stadig flere danske investeringer til øst- og u-lande, skriver IFU-fonden i pressemeddelelsen.
Indrømmelse af sammenspisthed
Udtalelsen får nu ekspert i forvaltningsret og mediejura, lektor Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalist Højskole til at ringe med alarmklokkerne:
- Det er da helt utroligt. Det er jo en klar indrømmelse af noget, som mange andre kalder for sammenspisthed, siger Oluf Jørgensen:
- Når IFU-fonden direkte skriver, at de markedsfører sig selv i VL-grupperne, betyder det jo, at der sker en klar for-fordeling af nogle virksomheder, frem for andre.
Når de så ligefrem gør en dyd ud af det i deres pressemeddelelse, så får det da alle mine alarmklokker til at ringe. Der er trods alt tale om en offentligt ejet fond, siger Oluf Jørgensen.
Magtfuldkommenhed
Professor i statskundskab og offentlig forvaltning Tim Knudsen fra Københavns Universitet er enig med Oluf Jørgensen:
- Udtalelsen fra IFU viser jo en form for magtfuldkommenhed, når en offentlig fond på den måde klart melder ud, at de arbejder endog meget tæt sammen med toppen af dansk erhvervsliv, siger Tim Knudsen.
Han advarer mod den hastige tilnærmelse mellem erhvervslivet og det offentlige:
- En sag som denne kan være med til at nedbryde tilliden til den offentlige sektor.
Grafik med eksempler på IFU's oppustede jobtal.
Grafik med eksempler på IFU's oppustede jobtal.Ministersvar i Folketinget om IFU's jobtal.
Ministersvar i Folketinget om IFU's jobtal.