Elastikken knækker på Sri Lanka
IFUgate: Reelt er der ansat 431 i madoliefabrikken Aarhus Uniteds datterselskaber i Sri Lanka. Men IFU påstår i sin årsrapport, at der er 6.009.
Hen ved tyve kvinder sidder og stopper dagens produktion på 1.000 kilo brune gummibånd i kasser. Som de eneste på Ceytra Limited bærer de beskyttelse. Et blåt hårnet, så der ikke kommer hår ned i papkasserne til elastikkerne. (Foto: Morten Halskov) De barkede hænder arbejder hurtigt. Næverne skal følge de grønne maskiner, som skærer gummiet i lange, smalle strimler og spytter det ned ad samlebåndet gennem boblende sæbevand.
For enden af båndet dirrer fire bare næver klar til at trække endnu en glohed gummistrimmel hen over et jernrør, så den kan komme ind i den ovale ovn. For at ende som de stærke, brune gummibånd, vi kommer rundt om den smurte madpakke.
Fagbladet 3F er blevet inviteret indenfor i fabrikshallen til en rundvisning blandt de godt 100 ansatte hos Ceytra Limited i det vestlige Sri Lanka. Gummifabrikken er et datterselskab under det danskstyrede C. W. Mackie & Co. Et moderselskab, som Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene ejer knap 30 procent af gennem en investering på 21 millioner kroner i 1998.
Af IFU's årsrapporter fremgår det, at den danske fond i de seneste syv år har forventet at skabe eller bevare 6.009 arbejdspladser hos C. W. Mackie & Co. og dets datterselskaber med investeringen.
Men end ikke de stærkeste elastikker fra Ceytra Limited kan holde til fondens regnskaber. De 5.578 arbejdspladser - eller mere end ni ud af ti - eksisterer kun på papiret i IFU's trykte årsrapporter.
- Som det fremgår af vores regnskab, havde vi alt i alt 431 ansatte 31. december 2004. Måske er der kommet én eller to nye medarbejdere siden, men ellers er antallet stadig det samme, fastslår den administrerende direktør hos C. W. Mackie & Co., Premalal Pintoe.
Formand med flere kasketter
Faktisk har antallet af medarbejdere været stabilt de seneste par år. For i 2003 var der også præcis 431 ansatte under det srilankanske moderselskab, som Aarhus United har styret siden 1971. I dag ejer den danske madoliefabrik godt 56 procent af aktierne.
IFU investerede de 21 millioner kroner i aktier og lån i 1998, da økonomien gled i alt andet end olie for C.W. Mackie & Co.
- Vi havde mistet mange penge på det tidspunkt, men IFU trådte til med et lån på knap otte millioner danske kroner. Det var Hr. Ranum, som skaffede alle pengene fra IFU, forklarer Premalal Pintoe.
Hr. Ranum er Kjeld Ranum, der sidder som bestyrelsesformand hos Aarhus United og samtidig har været medlem af IFU's bestyrelse siden 1994.
IFU laver dobbelt bogføring
Rutinerne ligger tydeligvis fast i arbejdernes ru hænder, og der er ikke meget snak mellem støvskyerne ved maskinerne eller langs samlebåndet, hvor de fleste står i ti timer i bare tæer på cementgulvet.
Men arbejdsindsatsen må være knap så koncentreret i de kølige kontorer på direktionsgangen. I hvert fald har IFU's repræsentant i bestyrelsen hos C. W. Mackie & endnu ikke ændret de oppustede jobtal. Selv om hun i over tre år har besøgt virksomheden mindst hver tredje måned, når hun sidder med ved bordet til bestyrelsesmøde.
IFU's lokale repræsentant, indiske Deepa Hingorani, har ikke ønsket at forklare jobfloppet for Fagbladet 3F, men henviser til ledelsen i Danmark.
- Det er en helt klar fejl, at vi har lavet en dobbelttælling, siger vicedirektør Frank Norman Larsen.
På baggrund af Fagbladet 3F's oplysninger ændrede IFU sin digitale årsrapport for 2004 for et par uger siden. Antallet af arbejdspladser blev reduceret med 3.120.
Siden - efter Fagbladets redaktionelle deadline - blev denne rettelse dog fjernet, således at IFU igen tæller dobbelt for en del af arbejdspladserne på Sri Lanka.
Grafik med eksempler på IFU's oppustede jobtal.
Grafik med eksempler på IFU's oppustede jobtal.