Se om du bør hæve efterlønnen

Du får eventuelt mulighed for at hæve din hidtidige opsparing til efterløn skattefrit i seks måneder i 2012. Men vil det være en god ide?

Der er mange regler at holde styr på, når det handler om efterløn. Nu er der udsigt til, at du i 2012 får mulighed for at hæve din efterlønsopsparing skattefrit i seks måneder. (Foto: Colourbox)Der er mange regler at holde styr på, når det handler om efterløn. Nu er der udsigt til, at du i 2012 får mulighed for at hæve din efterlønsopsparing skattefrit i seks måneder. (Foto: Colourbox)

Efterlønsopsparing. Danskerne sukker dybt allerede ved ordet. Og når det kommer til junglen af regler som følger med, så giver vi helt op.

Men der kan være mange penge at spare, hvis du følger et par simple råd.

Her er fire gode råd fra finansrådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg.

4 gode råd om efterlønsopsparing

1. 2,5 millioner kroner er nøgletallet

- Tjener du 300.000 kroner om året og indbetaler 12 procent til din pension, så ender du med at have indbetalt 2.095.248 kroner efter 30 år. Ifølge Kim Valentins beregninger, så skal du ikke hæve dine efterlønspenge næste år for at få en skattebonus. Det kan bedre betale sig, at lade pengene stå.

Grænsen for hvornår det kan betale sig at hæve sine penge går ved en pensionsopsparing på 2,5 millioner kroner. Ender du med at indbetale mere end 2,5 millioner kroner til din alderdom, skal du derfor hæve dine efterlønspenge.

Lavtlønnede og folk med mellemindkomster får derfor mest ud af at lade deres efterlønspenge stå. Det skiller der, fordi efterlønnen bliver modregnet med pensionsformuen.

Regnestykket forudsætter et gennemsnitligt pensionsafkast på 4,5 procent.

2. Betal til efterløn, hvis du aldrig vil bruge den

- Hvis du ved, at du aldrig kommer til at gå på efterløn, så skal du stik imod forventningen forsætte med din efterløn, fordi du så vil få hele beløbet udbetalt skattefrit, når du går på folkepension.

- Har du indbetalt siden 1999, så får du udbetalt 65.000 kroner næste år, hvis du hiver dem ud. Hvis du venter til du skal på folkepension, så får du 143.000 kroner ud skattefrit.

3. Søg råd

- Det er meget individuelt, hvad du skal gøre med din efterløn. Det afhænger af din alder, hvor meget du har betalt, hvad du tjener, og om du overhovedet vil på efterløn. Derfor søg råd hos en, der kender din økonomi og behov.

4. Vent - intet er endnu helt sikkert

- Forslaget er ikke vedtaget i Folketinget endnu, så der kan stadig komme ændringer. Derfor kan det betale sig at vente med at tage en beslutning indtil 2012, hvor der måske kommer et skattefrit hul.