Den danske model er trumf

Hans Jensens sidste beretning som LO-formand blev et manifest over de faglige og politiske resultater de sidste 20 år.

Den danske model er trumfkortet i globaliseringen. En løftestang, der kan gøre lønmodtagerne i stand magte nye jobs i stedet for dem, der forsvinder.

Sådan lød en del af det manifest, Hans Jensen afleverede på LO-kongressen søndag efter 20 år som henholdsvis næstformand og formand for Landsorganisationen.

- Derfor skal vi værne om den danske model som en løvinde over sine unger, når de borgerlige gribbe flyver lavt. Geskæftige politikere fra VKO-flertallet vil pludselig gribe ind i fagbevægelsens muligheder for at konflikte sig til bedre forhold. Men det kan jeg sige helt klart: Vi vil aldrig nogen sinde acceptere indgreb i konfliktretten – aldrig, tordnede LO-formanden med henvisning til de politiske meldinger, der er kommet i anledning af konflikten mod Nørrebro Bryghus.

20 års faglige resultater

På onsdag går Hans Jensen af. Og hans tale formede sig som et vue over hans 20 år i LO med fokus på de faglige resultater.

Det var som nyvalgt næstformand, han i 1987 var med til at aftale den historiske fælleserklæring. Historisk, fordi LO for første gang indgik en pagt med en borgerlig regering, og fordi erklæringen lagde grunden det mantra, der om noget har kendetegnet Hans Jensens tid i LO: hellere jobfest end lønfest.

Som en udløber af fælleserklæringen kom arbejdsmarkedspensionsreformen. Siden har LO-medlemmerne blandt andet fået barselsfond og betalt frihed til uddannelse.

- Det gennembrud, vi nåede i overenskomstaftalerne, hvor vi tog hul på at give lønmodtagerne mulighed for selvvalgt efteruddannelse med fuld løn, er det største faglige gennembrud siden arbejdsmarkedspensionerne. I dag ligner det et museskridt. Om 10 år vil folk se tilbage på OK07 som et tigerspring for medlemmerne og velfærdssamfundet, sagde Hans Jensen.

Han deltog i sin første LO-kongres for 25 år siden. Da den dengang afgående LO-formand, Thomas Nielsen, udtalte det berømte og berygtede "vi har sejret ad helvede til - godt".

Forkert - "ad helvede til"

Det var, som Hans Jensen udtrykte det, forkert "ad helvede til".

- Og lige sikkert, som vi ikke havde sejret i 1982, lige så sikkert er det, at vi ikke har sejret i 2007. For sandheden er, at der aldrig kan sættes punktum, sagde han.

Den afgående LO-formand forsvarede samtidig LO's forpligtelse til at indgå aftaler med hvilken som helst regering, hvis det er til gavn for medlemmerne.

- For mig er sagen enkel: LO's opgave er at skabe politiske resultater overalt, hvor det er muligt.