Største ulighed i 40 år
Indkomstforskellene i Danmark er i dag lige så store, som de var midt i 1960'erne. Kampen mod den voksende ulighed står højt på dagsordenen - på LO's kongres og i valgkampen.
3F's formand, Poul Erik Skov Christensen, har sat kampen mod den voksende ulighed højt på dagsordenen. Husk det 13. november. (Foto: Harry Nielsen.) Målt efter indkomst er den økonomiske ulighed i Danmark i dag lige så stor, som den var i 1965.
Det viser beregninger fra det uafhængige analysecenter CASA, som 3F's formand, Poul Erik Skov Christensen, mandag lagde frem på LO's kongres i København.
- Når statsministeren for nogle år siden gav sine ministre mundkurv på og besluttede, at ulighed ikke er noget, denne regering taler åbent om, var det med velberådet hu. Anders Fogh vidste nemlig godt, at danskerne ikke bryder sig om den virkelighed, der er resultatet af hans politik, sagde han.
3F har sat kampen mod den voksende ulighed højt på dagsordenen. Og Poul Erik Skov Christensen opfordrede de delegerede på kongressen til at gøre det samme op til folketingsvalget 13. november.
- Lad os i fællesskab sætte den dagsorden her i valgkampen, at vi hjælper vores nærmeste og samfundets svageste, før vi køber hele verden, sagde 3F-formanden med henvisning til et berømt citat fra finansminister Thor Pedersen.
LO-debat om ulighed
LO-kongressen skal tirsdag debattere en hvidbog om ulighed.
Heri opfordres Folketinget til at oprette en egentlig ulighedskommission, som blandt andet skal undersøge, hvor den eksisterende lovgivning – måske utilsigtet – er med til at øge fattigdom og ulighed.
- Denne regering har intet svar på den stigende ulighed. Fordi den simpelthen ikke anerkender, at det er et problem, sagde LO's formand, Hans Jensen, søndag i sin beretning.
LO vil også have kommissionen til at fastlægge en fattigdomsgrænse, så der kan sættes ind med målrettet hjælp til de familier, der falder igennem sikkerhedsnettet.
- Vi skal slå døren ind til den historiske højkonjunktur for alle danskere. Det gælder ikke mindst chancen for at få de mange etniske danskere med. Det er en skamplet, at vi efter 15 års debat om integration stadig ikke har løst problemet, sagde Hans Jensen.