Største lønhop i mere end ti år

Lønningerne steg med knap fire procent i andet kvartal, og de har fortsat pil opad. Byggearbejdere fik 5,2 procent mere.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening fik en gennemsnitsmedarbejder 3,9 procent mere i løn i andet kvartal i år. Det er det største kvartalsvise lønhop i mindst ti år. (Arkivfoto.)Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening fik en gennemsnitsmedarbejder 3,9 procent mere i løn i andet kvartal i år. Det er det største kvartalsvise lønhop i mindst ti år. (Arkivfoto.)

Resultatet af overenskomstforhandlingerne og de lokale lønforhandlinger kan nu aflæses direkte i lønstatistikken.

Ifølge de seneste tal fra Dansk Arbejdsgiverforening fik en gennemsnitsmedarbejder 3,9 procent mere i løn i andet kvartal i år, end hun gjorde året før. I den forrige opgørelse, der gjaldt perioden til og med årets første kvartal, var denne lønstigningstakt opgjort til 3,4 procent.

Det er det største kvartalsvise lønhop i mindst ti år. Og det bekræfter meldingerne fra arbejdspladserne: at arbejdsgiverne er mere rundhåndede end længe, når der forhandles løn.

Forventning om yderligere stigninger

Lønkurven vil sandsynligvis stige yderligere resten af året. Langt fra alle virksomheder i industrien var således færdige med de lokale forhandlinger med udgangen af andet kvartal.

Faktisk er Dansk Industri endnu ikke klar med en opgørelse, der viser, hvor meget der isoleret set er givet ved de lokale forhandlinger. Fordi forhandlingerne kom sent i gang, lyder den officielle forklaring.

Også LO forventer, at lønningerne vil få et ekstra hak i anden halvdel af 2007.

- Vi regner med, at lønningerne vil stige omkring 4,25 procent resten af året. Dermed får vi et gennemsnit på cirka fire procent, som vi hele tiden har forudset. Jeg er meget tilfreds med udviklingen. Stigningen forbedrer vores medlemmers realløn mærkbart, og samtidig skaber det økonomisk råderum i virksomhederne til at skabe flere job, siger LO's formand, Hans Jensen.

Historisk høj fremgang for byggearbejdere

I byggeriet, der er den mest konjunkturfølsomme sektor, steg lønningerne i gennemsnit med 4,8 procent i andet kvartal. Men hvis man alene ser på byggeriets arbejdere - og altså fraregner funktionærerne - steg lønningerne med 5,2 procent, viser en opgørelse fra BAT-kartellet.

- Det giver en historisk høj reallønsfremgang på 3,6 procent. Men inden bankøkonomerne går i selvsving, skal man huske på, at der er to logiske forklaringer. Dels er der ikke noget usædvanligt i, at de brancher, der er længst fremme i opsvinget, også oplever de største lønstigninger. Dels giver overenskomstresultatet en slags ketchupeffekt i netop andet kvartal, fordi den første regulering af akkordsatserne fandt sted 1. maj, siger BAT-kartellets økonom, Bo Sandberg.