OK-inititiav: Stem nej
Hans Sørensen fra OK2007-initiativet kan godt se de gode elementer i de nye overenskomster, men de vejer ikke tungt nok.
Forskere taler om de mest perspektivrige overenskomstforhandlinger siden 1991. Når I fra OK2007-initiativet nu anbefaler et nej, er I så ikke bare på jagt efter hår i suppen?
- Det er en urimelig måde at stille det op på. Udgangspunktet må være de rejste krav, og sammenligner man kravene fra 3F's repræsentantskab med resultaterne, ligner de hinanden meget lidt, mener Hans Sørensen, formand for 3F Horsens og Omegn og en af folkene bag OK2007-initiativet.
Sådan var det jo også i 2000, men da anbefalede alle et ja.
- Da var hovedkravet den sjette ferieuge, og den fik vi. Nu går det næsten den modsatte vej, da den nye fritvalgsordning i industrien i hvert fald ikke lægger op til, at færre vil vælge feriefridagene fra. Snarere tværtimod.
Fritvalgskontoen var ikke et ønske fra medlemmerne, understreger Hans Sørensen. Og det var det bestemt heller ikke, at muligheden for at fravige visse overenskomstparagraffer nu gøres permanent.
Til gengæld var det et af de mest udtalte krav, at det denne gang var skifteholdsarbejdernes tur.
- De har fået lidt ekstra på tillægget, men det var ikke det, de bad om. Personligt ser jeg det som et af de største problemer, at mindstelønnen ikke er hævet nok. Det betyder ikke så meget i industrien, hvor lønnen forhandles lokalt, men det betyder noget for andre overenskomstområder og blandt andet også for folk på fleksjob. Man skal tjene mindst 111 kroner i timen for at få maksimal understøttelse, og det når mindstelønnen ikke op på.
Er det ikke et problem set fra jeres synsvinkel, at I ikke har et samlende krav som i 1998, da alle ville have mere ferie?
Jo. Men det vil vi også forsøge at råde bod på, når vi har set de andre forlig. Der bliver jo tale om en samlet afstemning.