Ufaglærte ryger ud af arbejdsmarkedet
En fremskrivning viser, at der bliver brug for stadigt færre ufaglærte. Derfor er det nødvendigt at sætte ind med mere uddannelse.
121.000 ufaglærte - såsom slagteriarbejdere, bygningsarbejdere og chauffører - vil i 2018 stå udenfor arbejdsmarkedet, fordi virksomhederne ikke har brug for dem.
Det viser fremskrivninger fra AErådet, som Ugebrevet A4 omtaler.
Helt anderledes ser det ud for folk med uddannelse. Ifølge fremskrivningen vil der mangle 68.000 faglærte og 80.000 med en videregående uddannelse.
Forskningschef Henrik Christoffersen fra den liberale tænketank Cepos siger, at ubalancen mellem udbud og efterspørgsel på kvalifikationer i høj grad hænger sammen med, at det ikke i tilstrækkelig grad er lykkedes at få nok unge til at tage en uddannelse og opkvalificere ufaglærte i job.
Og det vil få mærkbare følger, siger Frederik I. Pedersen, der er økonom i erhvervsrådet:
”Man risikerer at få et mere opdelt arbejdsmarked end i dag med større lønspredning. Det kan godt være, at lønnen ikke bliver trykket direkte nedad for de ufaglærte. Men manglen på folk med en faglært eller videregående uddannelse vil gøre, at de får større lønstigninger end ufaglærte,” siger han.
Arbejdsmarkedspolitisk chef i DI Mette Rose Skaksen siger, at ”hvis ikke uddannelsesniveauet og dermed produktiviteten kommer op, kan vi ikke fortsat oppebære det generelt høje lønniveau i Danmark.”
Udsigten til, at mange ufaglærte vil hænge på kanten af arbejdsmarkedet, huer bestemt ikke formanden for de ufaglærtes største forbund 3F, Poul Erik Skov Christensen.
”Det er horribelt, hvis vi ender i en situation med et proletariat af ufaglærte, der går rundt og falbyder sig selv til en ringe løn,” siger 3F-formanden til Ugebrevet A4.
Løsningen består ifølge eksperter, politikere på Christiansborg og parterne på arbejdsmarkedet i uddannelse, uddannelse og endnu mere uddannelse. Men Ifølge Undervisningsministeriet er antallet af unge, der gennemfører en ungdomsuddannelse, faldet de senere år. Det er en udvikling, som Mette Rose Skaksen er utilfreds med.
”Vi er nødt til i højere grad at overvåge, at udviklingen går i den retning, som regeringen ønsker – nemlig at 95 procent skal have en ungdomsuddannelse i 2015. Dertil skal vi selvfølgelig ikke glemme, at der er mange dygtige medarbejdere i industrien, der ikke har formelle kompetencer, men som takket være kurser og anden efteruddannelse, fortsat kan beholde deres job,” siger Mette Rose Skaksen.
Læs hele artiklen på adressen http://www.ugebreveta4.dk/2008/200828/Baggrundoganalyse/Over_100000_ufaglaerte_risikerer_at_blive_overfloedige.aspx