Ledere snyder ansatte for uddannelse
Kun efteruddannelse kan sikre ufaglærte mod den økonomiske nedtur. Men hver femte 3F'er oplever, at chefen hindrer dem i at tage kurser, de har krav på, viser undersøgelse.
Mange 3F'ere bliver snydt, fordi chefen hindrer dem i efteruddannelse. En chauffør med svendebrev kan for eksempel få en væsentlig højere timeløn.
(Tegning: Bob Katzenelson.) Den økonomiske bølge med tryk på produktionen og høj beskæftigelse ser nu ud til at fuse ud. Men selvom overenskomsterne for industriarbejdere, chauffører og andre 3F'ere sikrer dem ret til efteruddannelse, så de ikke kommer i klemme i nedgangen, bliver mange alligevel snydt.
Ude på arbejdspladserne bliver hver femte 3F'er nogle gange eller meget ofte forhindret af chefen i at komme på den efteruddannelse, som de har krav på ifølge overenskomsten og kontrakten.
Det fremgår af en undersøgelse blandt 780 medlemmer af Fagbladets webpanel, som Analyse Danmark har lavet.
At cheferne står i vejen for efteruddannelse, undrer faglig sekretær Pia M. Andersen, der arbejder med uddannelse inden for industrien i 3F. For det er et klokkeklart brud på overenskomsten på lige fod med snyd for overbetaling eller pension.
- Og det understreger, at vi har at gøre med et paradoks: De medarbejdere, der i forvejen har mindst uddannelse, får også mindst efteruddannelse, siger Pia M. Andersen.
Kortsigtet og dumt
Det er især 3F'erne inden for transport og industri, der bliver snydt for uddannelse, viser undersøgelsen. Brancher, hvor de fleste ansatte er ufaglærte.
- At så mange bliver snydt for efteruddannelse, det er simpelthen dårlig ledelse. Det er kortsigtet, for efteruddannelsen tjener pengene ind mange gange for virksomhederne, siger uddannelseskonsulent i 3F's Transportgruppe Poul Christensen.
Samtidig bliver de ansatte også snydt. For efteruddannelse på et par uger for en chauffør kan give et svendebrev og betyde en væsentlig højere timeløn, forklarer han.
Lederne: Overhold aftalerne
Ifølge Arbejderbevægelses Erhvervsråd vil der om ti år være over 100.000 færre ufaglærte jobs i Danmark og tilsvarende brug for 100.000 flere faglærte.
- Derfor gælder det for folk med lidt eller ingen uddannelse om at efteruddanne sig. Det sikrer jobbet i fremtiden, og det sikrer økonomien, siger Poul Christensen.
Ledelsesrådgiver Jens Lage Hansen fra Ledernes Hovedorganisation mener ikke, at travlhed kan retfærdiggøre, at chefen nægter den retmæssige uddannelse.
- Vores holdning er, at man skal overholde aftalerne. Men nogle gange kan der komme ting i vejen for et kursus, men det er kedeligt, siger han.
Det er nu, virksomhederne skal vise, at de tænker langsigtet, mener Pia M. Andersen.
- Nu vender konjunkturerne i økonomien, og hvis arbejdsgiverne før har brugt travlhed som et argument for at stoppe efteruddannelse, så dur det ikke længere. Lige nu ser vi et boom i arbejdsfordelinger, hvor folk bliver sendt på dagpenge. I stedet burde virksomhederne sende deres ansatte på efteruddannelse.