Fleksjobber flygter fra hotelkonge

Den fynske hotelejer Jan Milling har i flere år presset en 45-årig fleksjobber til at knokle mindst 37 timer om ugen, selvom medarbejderen havde smerter i ryg og skulder og symptomer på stress.

Hotelejer Jan Milling i Odense har i tre år udnyttet en fleksjobber, der burde have nedsat arbejdstid, men i stedet har arbejdet 42 timer. (Arkivfoto.)Hotelejer Jan Milling i Odense har i tre år udnyttet en fleksjobber, der burde have nedsat arbejdstid, men i stedet har arbejdet 42 timer. (Arkivfoto.)

Arbejdet hos Odenses hotelkonge har slidt Morten Hansen ned. Helt ned. Den 45-årige fleksjobber har i knap tre år knoklet som tømrer hos Jan Milling, der ejer tre hoteller i Odense. Selvom han som fleksjobber har krav på at få sat arbejdstiden ned i forhold til sin arbejdsevne, har han måtte knokle mindst 37 timer om ugen. - Jeg var allerede færdig ved middagstid. Jeg måtte gå hjem og lægge mig på sofaen hver eneste dag efter arbejde. Jeg har spurgt Jan Milling, om jeg kunne komme ned i tid, men det ville han ikke være med til, siger Morten Hansen til Nyhedsbrevet 3F.

Benene ryster

Morten Hansen fik en kronisk rygskade for ti år siden, da han var ansat i en børnehave. Et forkert løft af køretøj til børnene gav et knæk i ryggen, og han gik sygemeldt i et år efter arbejdsulykken. Fynboen ville dog fortsat gerne tjene sine egne penge frem for at leve af samfundets. 3F’eren fik derfor flere forskellige fleksjob og endte til sidst hos Jan Milling. Morten Hansen havde det fint på jobbet hos hotelkongen i det første halve år, men derefter kunne hans krop ikke følge med i det opskruede arbejdstempo. Morten Hansen blev dog i jobbet af frygt for at ryge helt ud af arbejdsmarkedet, og fordi han var glad for samværet med sine arbejdskolleger på Hotel Windsor i Odense. Men til sidst blev tømrerarbejdet så hårdt, at han måtte sige op. - Jeg har jævnt ondt i ryggen og den ene skulder. Jeg har også tit problemer med min mave. Når jeg får flere arbejdsopgaver, bliver jeg varm, mine ben ryster, og jeg kan ikke slå et søm i væggen. Mit hjerte hamrer, og jeg bliver bange, siger Morten Hansen, som stoppede arbejdet hos hotelkongen for blot en uge siden.

3F: Grov udnyttelse

Ifølge aftalen mellem Jan Milling og Morten Hansen skulle hotelkongens medarbejder arbejde 37 timer om ugen. Med det klare forbehold, at fleksjobberen fik de pauser i arbejdet, som hans dårlige ryg og skulder kræver. Men Morten Hansen fik i stedet lov til selv at betale sine pauser og i alt være på hotellet i 42 timer om ugen i den sidste tid i fleksjobbet hos hotelkongen. Hos 3F i Odense er man rystet over arbejdsforholdene for Morten Hansen, som har henvendt sig til fagforeningen efter en række afsløringer i Nyhedsbrevet 3F af arbejdsvilkårene hos hotelkongen. - Det er en grov udnyttelse af en fleksjobber. Jan Milling har slet ikke givet Morten Hansen lov til at holde de pauser, som han har brug for som følge af sin dårlige ryg. At Morten Hansen ikke har fået lov at gå ned i tid, er helt i strid med hensigten i loven om fleksjob, siger Anna Lise Vindeløv, faglig sekretær hos 3F Odense GOPS, til Nyhedsbrevet 3F.

Storforbruger af støttet arbejdskraft

I sidste uge kom det frem, at Odense Kommune vil fortsætte sit samarbejde med Jan Milling, som - ud over Morten Hansen - har fået en strøm af medarbejdere, der har en stor pose penge med fra kommunen. Blandt andet har Odense Kommune i mere end et år betalt mellem 60 og 100 procent af lønnen til en håndværker, som har renoveret hotelkongens egen private millionvilla i byens mest mondæne kvarter. Selvom Jan Millings medarbejder med løntilskud ifølge aftalen med kommunen skulle arbejde på et af hans hoteller. - Det kræver noget ekstra at tage borgere langt fra arbejdsmarkedet ind i støttede ansættelser, og de sidste års mange forløb hos Jan Milling har været gode. En del borgere er nemlig efterfølgende kommet i ordinær beskæftigelse, hvilket jo er det ultimative mål for både borgere og jobkonsulenter, sagde Erik Simonsen, odenseansk rådmand (Y), i en pressemeddelelse. Selvom Odense Kommune fandt flere fejl i samarbejdet om støttet arbejdskraft til Jan Milling, frifandt kommunen i hovedsagen sig selv i det nære partnerskab med hotelkongen. Nyhedsbrevet 3F har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Jan Milling. Hotelejerens advokat Ebbe Holm fra advokatfirmaet Nordia oplyser over for Nyhedsbrevet 3F, at Jan Milling ikke ønsker at udtale sig i sagen.