Hotelkonge bygger millionvilla for skattekroner
Socialdemokraterne i Odense kræver, at hotelejer Jan Milling betaler de skattekroner tilbage, som han har fået i løntilskud til en medarbejder, der har sat hans private millionvilla i stand.
Odense Kommune fik at vide, at Jens Knudsen skulle ansættes i et rengøringsfirma med samme adresse som Ansgar Hotel (billedet), et af Jan Millings tre hoteller i Odense centrum. (Arkivfoto) Danske skatteborgere betaler for, at Odenses hotelkonge får renoveret sin private millionvilla fra kælder til kvist.
Odense Kommune har betalt mellem 60 og 100 procent af lønudgiften for en af hotelejer Jan Millings ansatte, som siden april sidste år har renoveret hotelkongens egen villa i byens mest mondæne kvarter. Det viser papirer, som Fagbladet 3F har fået indsigt i.
Afsløringen ryster i Odenses byråd:
- Det er direkte usmageligt, at hotelejeren har fået løntilskud fra kommunen til at få renoveret sin private villa. Det kan vi simpelthen ikke acceptere, og jeg mener helt klart, at han skal betale pengene tilbage til Odense Kommune, siger Helle Nielsen, socialdemokratisk medlem af Odense Byråd og Arbejdsmarkedsudvalget, til Nyhedsbrevet 3F.
Formelt ansat i rengøringsfirma
Hotelejeren ansatte medarbejderen i begyndelsen af april sidste år til "ejendomsrenovering". Formelt blev den nu 33-årige Jens Knudsen ansat i rengøringsfirmaet APW Rengøring. Selskabet har samme adresse som Ansgar Hotel, der er det ene af Jan Millings tre hoteller i hjertet af Odense. I de første knap to måneder, hvor han var i virksomhedspraktik, betalte Odense Kommune hele byggearbejderens løn.
Fra 29. maj sidste år til 30. april i år var medarbejderen ifølge tre aftaler med kommunen ansat med løntilskud. Kommunen betalte 60 procent af lønnen til bygningsarbejderen, som tjente mellem 101 og 103 kroner i timen for sit fuldtidsarbejde på Jan Millings millionvilla på adressen Langelinie 174.
- Jeg har ikke gjort rent. Aftalen var, at jeg skulle lave noget bygningsarbejde, og jeg mødte her på Langelinie 174 den første dag og har været her siden, sagde Jens Knudsen til Fagbladet 3F 26. juni.
Krav om tilskud fra kommunen
Fagbladet 3F mødte Jens Knudsen på Jan Millings privatadresse, hvor byggearbejderen i over et halvt år har arbejdet sammen med polske Pawel Czaprowske. Polakken fik ned til 13 kroner i timen for arbejdet på hotelkongens millionvilla ifølge 3F i Odense, som kræver godt 108.000 kroner i manglende løn og overarbejde til det polske medlem.
Du har nu i mere end et år haft fast fuldtidsarbejde hos Jan Milling, så har du ikke spurgt, om du kan få et ordinært arbejde uden løntilskud fra kommunen?
- Jeg har spurgt Milling, men jeg kunne ikke yde nok, forstod jeg. Jeg ville ikke være den normale løn værd. Men hvis jeg får tilkendt et fleksjob, vil der nok være arbejde til mig hos Milling i to-tre år, siger Jens Knudsen og fortsætter:
- Både Milling og min jobkonsulent fra kommunen har opfordret mig til at få et fleksjob, men det har jeg fået afslag på. De har dog begge opfordret mig til at anke afslaget.
Ifølge beskæftigelsesloven betaler landets kommuner mellem 50 og 66 procent af lønnen til en medarbejder i fleksjob.
Kommune bøjer loven
18. juni i år blev der lavet en ny aftale mellem kommunen, Jan Millings rengøringsfirma og Jens Knudsen. Odense Kommune har frem til 18. september endnu en gang accepteret at betale 60 procent af lønnen til hotelkongens byggearbejder. Dermed har kommunens jobcenter set stort på hovedreglen i beskæftigelseslovens paragraf 53, som siger, at "et tilbud om ansættelse med løntilskud kan gives i op til ét år."
Hos kommunens jobcenter er ledelsen overrasket over sagen:
- Den her sag er helt ny for mig. Normalt følger vi de gængse regler, men det her lyder ganske mystisk. Jeg vil bede om en redegørelse fra mine medarbejdere, siger Ib T. Rasmussen, udviklingschef ved Jobcenter Odense, til Nyhedsbrevet 3F.
I receptionen på Hotel Ansgar oplyser man over for Nyhedsbrevet 3F, at det ikke er muligt at få en kommentar fra hotelejer Jan Milling i de næste tre uger.