Overarbejde tager toppen af ledighedskrisen
Danskerne arbejder mindre over, viser tal fra arbejdsgiverorganisationer. Det er med til at forklare, at ledigheden ikke er steget endnu.
Danskernes overarbejde er faldende. En af forklaringerne er, at virksomhederne skærer ned på overarbejdet, før de begynder at fyre folk. Det forklarer, at ledigheden ikke er steget endnu. Væksten er nær nul, ordrebøgerne tynde og beskæftigelsen har toppet. Alligevel fortsætter ledigheden med at falde, senest til 1,6 procent i juli.
En væsentlig forklaring er, at det overarbejde, der har båret en stor del af det økonomiske opsving, også er faldet. Det viser tal fra arbejdsgiverorganisationerne Dansk Industri (DI) og Dansk Byggeri.
- Overarbejdet har været nedadgående i en periode. Og i andet kvartal kan vi måle et decideret fald i forhold til samme kvartal sidste år, siger Steen Nielsen, der er statistikchef i DI.
Opgørelsen fra DI bygger på virksomhedernes lønudbetalinger.
I byggebranchen, der ofte bruges som termometer, når man skal tage temperaturen på økonomien, er tendensen endnu mere tydelig:
På et år er beskæftigelsen i branchen faldet med 7.500 personer. Men tallene fra a-kasserne i branchen viser, at der ikke er blevet flere ledige.
- En af forklaringerne er, at folk arbejder mindre over. Virksomhederne skærer ned på overarbejdet, før de begynder at fyre folk. Det er også en væsentlig faktor, at vi har et meget fleksibelt arbejdsmarked. Folk er hurtige til at skifte til andre brancher med bedre jobmuligheder, siger Finn Bo Frandsen, som er specialkonsulent i Dansk Byggeri.
AErådet frygter ikke stigende ledighed
Flere statistikker og undersøgelser viser, at den reelle gennemsnitlige arbejdstid ligger langt over de 37 timer, der står i de fleste overenskomster. Overarbejdet har reelt været stigende siden midt i 1990'erne. De fem ekstra feriefridage, som de fleste i dag har ret til, er så at sige arbejdet ind - og mere til.
På den baggrund frygter Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ikke, at ledigheden vil stige drastisk - i hvert fald ikke på kort sigt.
- Noget tyder på, at det i første omgang vil være arbejdstiden, der skal tilpasse sig. Men vi mangler friske tal, der kan dokumentere det. Tallene for første kvartal forstyrres af, at påsken lå tidligt i år, siger Frederik I. Pedersen, der er økonom i AErådet.