Helle har valgt knaldrødt
En kampklar S-formand fik kongressens stående bifald for sin tale om valget mellem velfærd til alle eller skattelettelser til de rigeste. Hvad er det regeringen ikke vil vælge, og ikke vil betale for?
Klædt i ægte rødt skar Socialdemokraternes formand sin mission ud i pap. For hende handler det om at få danskerne til at vælge rigtigt, når valget kommer. At vælge mellem at udbygge velfærdsamfundet eller give skattelettelser. (Foto: Harry Nielsen) Er det plads til børnene i skolen, bad til de ældre eller enestue til døende?
Hvad er det for velfærdsrettigheder, regeringen ikke vil vælge at sige ja til?
Sådan lød nogle af de spørgsmål, Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt fyrede af mod regeringen foran de godt 900 delegerede på 3F’s kongres søndag.
Klædt i ægte rødt skar Socialdemokraternes formand og statsministerkandidat sin mission ud i pap.
For hende handler det om at få danskerne til at vælge rigtigt, når valget kommer. At vælge mellem at udbygge velfærdsamfundet eller give skattelettelser.
- Vi må sige det klart og tydeligt. Man kan ikke få mere, hvis man vil betale mindre. Det er ikke fordi, vi ikke vil give skattelettelser. Men så længe velfærden halter i Danmark, må vi prioritere. Man må vælge, lød nogle af erklæringerne fra partiformanden.
Og klapsalverne var taktfaste og højlydte, da hun konstaterede:
- Vi er ikke blevet rige i Danmark på trods af en stor offentlig sektor. Men på grund af en stor offentlig sektor.
Og så slog S-formanden fast, at der, trods påstande om det modsatte, ikke findes mere end ét Socialdemokrati i Danmark. Og at hun er formand for ”det rigtige Socialdemokrati”.
Afviser sammenligning
I en artikel i søndagens udgave af Politiken bliver såvel regeringen som Socialdemokraterne drillet med, at regeringens udspil til skattelettelser ligner Socialdemokraternes egen plan ”Made in Denmark” fra 2004.
Men det afviste Helle Thorning-Schmidt klart med en belæring om, at forudsætningerne for forslagene er helt forskellige.
I 2004 var der 100.000 færre i beskæftigelse. Skatteforslaget fra planen var grønt og fuldt finansieret, blandt andet ved mindre fradrag på pensionsopsparing.
- Det, vi ser i dag, er en ren lettelse til dem, der har allermest, pointerede Helle Thorning-Schmidt.
Løfter om arbejdsmarkedet
Ud over de valgkamp-klare velfærdsløfter havde Helle Thorning-Schmidt en række mere målrettede løfter med til 3F-kongressen.
De handlede blandt andet om øget satsning på folkeskolen, efteruddannelse og arbejdsmarkedsuddannelserne for at ruste 3F’s medlemmer og resten af danskerne meget bedre til at klare sig godt i globaliseringen.
Og så pegede S-formanden på bedre og meget mere målrettet aktivering og uddannelse af ledige, og på, at der skal tages bedre hånd om arbejdskraften fra Østeuropa.
Helle Thorning-Schmidt kræver, at der skal sættes ind mod, at polakker og andre arbejdstagere fra øst bliver udsat for et farligt arbejdsliv i Danmark. Omvendt vil S-formanden have østeuropæerne til at betale indkomstskat i Danmark.
Stadig ulighed
Endelig påpegede Helle Thorning-Schmidt, at der i dag er 45.000 flere personer, der er fattige, end der var i 2001. Og at det svarer til en vækst på 20 personer om dagen.
- Der er stadig ulighed i Danmark, og der er stadig noget at kæmpe for, erklærede hun.
Før Helle Thorning-Schmidt forlod kongressen, nåede 3F’s forbundsformand Poul Erik Skov Christensen på talerstolen med en invitation til hende.
Den gælder en kop morgenkaffe hos 3F i næste uge, hvor forbundsformanden vil snakke med S-formanden om, hvordan de to parter bedst muligt kan samarbejde om de ting og de holdninger, de er enige om.