Nye katastrofetal for praktikpladser

Næsten 40 procent af de unge står uden praktikplads på de syv uddannelser, hvor regeringen har fjernet skolepraktikken. S rejser sagen i Folketinget.

Næsten 40 procent af de unge står uden praktikplads på de syv uddannelser, hvor regeringen har fjernet skolepraktikken.
Bünyamin Coba og Emrah Kökkiran vil så gerne være mekanikere, men det er ved at ryge på gulvet, fordi skolepraktikken er fjernet. 
 (Joachim Rode)Næsten 40 procent af de unge står uden praktikplads på de syv uddannelser, hvor regeringen har fjernet skolepraktikken. Bünyamin Coba og Emrah Kökkiran vil så gerne være mekanikere, men det er ved at ryge på gulvet, fordi skolepraktikken er fjernet. (Joachim Rode)

En dugfrisk undersøgelse om praktiksituationen på de syv erhvervsuddannelser uden skolepraktik, som regeringen fjernede ved årsskiftet, viser, at et katastrofalt højt antal unge ryger ud af uddannelse. Den viser også, at de unge fravælger de nye korte uddannelser.

25 tekniske skoler indgår i undersøgelsen. Ud af 2.379 elever, der har afsluttet grundforløbet, står 27,1 procent uden en praktikplads, mens 11,7 procent helt har forladt skolerne. Det svarer til 38,8 procent eller sammenlagt 923 elever. Bag undersøgelsen står Foreningen af Skoleledere ved de tekniske skoler (FS).

Bertel Haarder skal svare

Carsten Hansen, Socialdemokratiet, vil stille undervisningsminister Bertel Haarder (V) til regnskab for tallene på onsdag i åbent samråd i Folketinget

- Regeringens politik er forfejlet. Man er jo ved at tabe en hel generation af unge på gulvet. Det er skandaløst. En masse unge vil gerne uddanne sig, men de får ikke lov. Regeringens bryster sig af, at de lægger hovedindsatsen på uddannelse, men realiteterne ser jo sørgeligt anderledes ud, pointerer Carsten Hansen, der understreger, at tallene i undersøgelsen er reelle, idet de unge afsluttede grundforløbet sidste år, og således har overstået deres karensperiode.

Han påpeger, at de nye korte uddannelser, som skulle kompensere for den manglende skolepraktik, ikke virker.

- De korte uddannelser har et optag på blot 4,6 procent af eleverne, og det er jo ingenting set i forhold til næsten 40 procents frafald. Vi fastholder, at skolepraktikken skal genindføres, så vi kan nå at redde de mange unge, der er i klemme, siger han.

3F: Lav et nyt forlig

Lone Knudsen, leder af 3f's uddannelsespolitiske sekretariat, kalder tallene for hårrejsende og opfordrer regeringen til hurtigt at få lavet en ny erhvervsuddannelsesaftale med forligspartierne.

- Regeringen har ansvaret for at rette op på det her. De har truffet nogle dårlige beslutninger, og dem må de lave om. Det er pinagtigt at se undervisningsministeren skyde ansvaret fra sig. Så er det skolernes skyld, så er det elevernes skyld. Vi risikerer jo at tabe en generation på gulvet. Hvad skal de unge stille op, når de ikke må tage en uddannelse, og i stedet for bare bliver kasseret, siger Lone Knudsen.